• שבת ומועדים
  • יום ירושלים

אמירת הלל ביום ירושלים

הרב דוד חי הכהן

ח סיון תשע"ו
שאלה
אין ספק שהיו ניסים גדולים מאוד, אלא ש- א) אף אחד היום לא יכול להחליט מתי אומרים ומתי לא, זאת סמכות שניתנה לחכמים ולא של זמנינו !!! ב) היו המון ניסים שעם ישראל עבר, אפילו של הצלה ממוות, לדוגמא: בזמן מלחמת העולם השני’ה, אחד מהמפקדים הגדולים של הנאצים ימח שמם, היה בדרך להשמדת היהודים הארץ ישראל ורק בדרך על טבעית שלא מובנת לנו עד היום, הוא נעצר וחזר בחזרה, וגם הניסים הגדולים מאוד בזמן מלחמת המפרץ, שנחתו כאן 39 טילי סקאד !!!! ואף אחד לא מת מהם, היו כאן ניסים גדולים !!!! ועל זה גם לא אומרים הלל, כי אין לאף אחד סמכות להחליט על זה כיום.
תשובה
אם נולד ילד אין סמכות לעשות לו בר מצוה ביום הולדתו? האם אין סמכות לחתן שלא לומר וידוי בשבעת ימי חופתו? אדם שאירע לו נס לא יודה לד' ביום של הנס אלא בפסח או ר"ה כיון שאין לנו סננדרין? עיין בספרי האחרונים שכתבו על ימים שאירעו לישראל בגלות ועשו אותו ליו"ט. על מדוכה זו ישבו גדולי הפוסקים וקבעו על פי הגמרא והראשונים שיש לומר הלל. ולא אמרו שאין לנו סמכות. היו רק שהסתפקו אם לומר בברכה או בלי ברכה, אבל אם לא אומרים כלום לדעת החת"ם סופר יש בכך עבירה על התורה.