• תפילת העמידה

תפילה למניעת עצירת גשמים.

הרב פרופ' נריה גוטל

כ"ב מרחשון תשע"ז
שאלה
כבוד הרב! ממתי (תאריך) מתחילים לומר (אשכנזים) את תפילת "ועננו בורא עולם" והאם התאריך אותו תאריך בכל הארץ? או זה תלוי בירידת הגשמים באותו אזור של הארץ? אודה לתשובתך המהירה לאור הכמות הגשמים שירדו עד עכשיו בשנה זו.
תשובה
נהגו שעם עצירת גשמים, הרי שהחל מי"ז במרחשון הש"ץ מוסיף 'ועננו' (ב'חזרה') ואילו היחיד מוסיף זאת בתפילת לחש החל מר"ח כסלו. עם זאת, כדי שלא להיעשות "קהילות - קהילות", נהוג שהרבנות הראשית היא שמכריעה מתי אכן מדובר ב'עצירת גשמים' שמצדיקה הוספת תחינה זו. חזקה על הרבנים הראשיים שהם נותנים לכך דעתם ויוציאו בוודאי הנחייה.