• שבת ומועדים
  • ניקיון בדיקת וביעור חמץ

נעדרים מהבית בפסח - איך מנקים? מותר לקפוץ אליו?

הרב חגי לרר

כ"ח אדר תשע"ז
שאלה
שלום כבוד הרב. אנו מתכננים לבלות את הפסח אצל הוריי, הגרים באותה עיר. כיצד עלינו לנהוג לגבי ניקיון הבית מחמץ? 1. האם יש לנקותו באותו אופן כאילו היינו נמצאים בו? 2. האם עלינו לעשות בדיקת חמץ וביעור חמץ כרגיל? 3. האם עלינו למכור במכירת החמץ את כל הבית? 3. אם במקרה נצטרך משהו מהבית, האם נוכל לקפוץ להביא אותו מהבית, או שאסור לנו להימצא בו כלל?
תשובה
שלום רב. יש חיוב של בדיקת חמץ בליל י"ד וביעור ביום י"ד על כל אדם שיש ברשותו דירה. ולכן באופן פשוט גם מי שלא נמצא בביתו כל הפסח צריך לנקות את ביתו כדי שיוכל לבצע את בדיקת החמץ כראוי. וכך ראוי לנהוג. כמובן מדובר רק על ניקיון בסיסי שלא צריך לקחת הרבה זמן. אין צורך בהכשרת המטבח לפסח. אך מי שלא יכול או לא רוצה לנקות אפשר להשכיר את הבית לגוי (כיוון שבארץ ישראל אסור למכור בית לגוי) ואת החמץ שבו ימכור לגוי. ואז פטור מבדיקת חמץ ויסתפק בביטול בלבד. ואם יכול, ישאיר חדר אחד שלא ישכיר לגוי ויוכל לקיים בו מצווה של בדיקת חמץ בברכה. את הכלים והתנור כדאי לנקות בכל אופן אם יש בהם ממשות חמץ כדי שלא יהיה חמץ שעבר עליו הפסח. שאם ימכור את הכלים לגוי יש אומרים שאחרי הפסח יצטרך לטובלם כדין קונה כלים מגוי ולכן עדיף להימנע מזה. אם משכיר את הבית לגוי, עדיף לתכנן לא להיכנס לשם בפסח, ואם חושש שיצטרך להיכנס באופן אקראי, כאשר ישכיר לגוי יכתוב תנאי שיוכל להיכנס לבית אם יצטרך. פסח כשר ושמח. הרב חגי לרר