• שאלות כלליות

אז למה אנשים מתחתנים מוקדם?

כולל הלכה בית אל

י"א אייר תשע"ז
שאלה
אם כן, למה אנשים מתחתנים בגיל 19 ,20 שזה מוקדם ולא בגיל 23 ,24 הרי הם בכל מקרה (בד"כ) יקיימו את מצוות "פרו ורבו"? תודה רבה
תשובה
שלום וברכה. ראשית, נפתח בהסתייגות מעצם הנחת היסוד בשאלה. אני לא חושב שאפשר לומר שהאנשים ככלל מתחתנים בגילאי תשע עשרה ועשרים, רבים מתחתנים קצת מאוחר יותר. בנוגע לשאלת גיל הנישואין. הגמרא במסכת קידושין אומרת שהקב"ה ממתין לאדם שישא אישה, ומכיוון שאדם מגיע לגיל עשרים ולא נשא אישה הקב"ה אומר "תיפח עצמותיו". גם הרמב"ם פוסק שאדם שעבר את גיל עשרים ולא נשא אישה מבטל מצוות עשה. אם כן, בפשטות יש חובה להתחתן עד גיל עשרים. בטעם הדבר כתבו האחרונים שחלה על כל אדם מצוות פרייה ורביה, אך מכיוון שמהתורה אין למצווה הזאת זמן מוגדר חכמים קבעו גיל שהעובר אותו מבטל את המצווה, והם קבעו את גיל עשרים (כך כתב החקרי לב). אמנם, בשם הרה"ג יעקב אריאל שמעתי שגם מי שלא מתחתן עד גיל עשרים לא מבטל עשה, אלא שתיקנו להתחתן עד גיל עשרים בשביל לזכות גם במעלה של זריזים מקדימים, וכך גם האדם יוכל לזכות להוליד יותר ילדים. בכל זאת, נפסק שיש מצבים שבהם מותר לדחות את גיל הנישואים, הגמרא עצמה מביאה שאם אדם לא יכול ללמוד תורה כראוי אחרי החתונה הוא יכול לדחות את החתונה. עם זאת, היום תלמידי חכמים רבים מדריכים לדחות את גיל הנישואים, כי היום תהליך ההתבגרות קורה בגיל מאוחר יותר ופעמים רבות בחור בגיל שמונה עשרה או עשרים לא בשל עדיין להקמת בית. יש מקום גם להתייחס לאפשרות להחזיק בית מבחינה כלכלית. למעשה נראה שאי אפשר לתת תשובה ברורה האם נכון להתחתן בגיל עשרים או שעדיף לחכות עוד קצת. הדבר תלוי במצב הנפשי של האדם, מה הוא עושה ומה התכניות שלו לעתיד, האם הוא מצליח לשמור על עצמו מבחינה רוחנית ועוד. לכן למי שעומד בפני החלטה האם להתחתן בגיל צעיר כדאי להתייעץ עם רב שמכיר אותו ויידע לתת לו תשובה לפי תכונותיו. כל טוב הרב אריה מינקוב