• חזרת הש"ץ

המתנה במקום בסיום תפילת שמונה עשרה

הרב עזריה אריאל

כ"ו אייר תשע"ז
שאלה
שלום, קורה לי לעתים שאני מסיים את תפילת שמונה עשרה עם סיום חזרת הש"צ ואז הציבור כבר מתחיל תחנון. לאחר 3 הפסיעות לאחור בשביל להשתהות חצי דקה בטרם אני חוזר למקומי מה שאני עושה בד"כ הוא כך: פוסע 3 פסיעות לאחור, מתחיל תחנון עם הציבור בשביל להספיק להגיד תחנון בציבור, ואחרי חצי דקה חוזר למקומי/פוסע 3 פסיעות לפנים… האם כך צריך לנהוג? האם לכתחילה אדם שמסיים ש"ע אחרי שהציבור כבר אמר קדושה, צריך לחכות חצי דקה בטרם הוא חוזר למקומו? האם מותר לאדם להמשיך בתפילה עוד בטרם שהוא חוזר למקומו? (כמו במקרה הזה שבו אני רוצה להתחיל תחנון ואז אחרי שתסתיים חצי דקה לחזור למקומי) תודה רבה
תשובה
לשואל, שלום וברכה! מותר ונכון לעשות כפי שאתה עושה: לומר את התחנון עם הציבור במקום שבו אתה נמצא, ולאחר מכן לחזור למקומך. העיקרון הוא שבתום תפילת העמידה אנו פוסעים אחורה כפרידה מלפני המלך, ואין לחזור מיד בחזרה למקום שבו עמדנו בתפילה, כי אז הפסיעה אחורה לא נראית כפרידה מהמלך וסיום התפילה אלא כאילו האדם פוסע וחוזר כשהוא עדיין באמצע תפילתו. לפיכך, יש להמתין זמן מסוים במקום שבו הסתיימו הפסיעות לפני שחוזרים למקום. כמה זמן צריך להמתין? יש אומרים שדי להמתין זמן מספיק להליכת ארבע אמות, דהיינו שניות ספורות, וזהו עיקר הדין וכך יש לנהוג בשעת הדחק. ויש אומרים שצריך לחכות פרק זמן יותר משמעותי, עד ששליח הציבור מתחיל את חזרת הש"ץ, או אף לחכות עד שיגיע לקדושה, ואז כאשר האדם חוזר למקומו ברור לכל שאין זה המשך לתפילתו האישית אלא הוא חזר למקום תפילתו רק מפני שהש"ץ התחיל. אינני יודע היכן שמעת או קראת את השיעור של חצי דקה, אבל כנראה מקורו הוא אומדן הזמן המשוער מתחילת חזרת הש"ץ עד הקדושה [לאחר כתיבת הדברים הראו לי שכך כתב בפניני הלכה, תפילה, יז, יד]. החזרה למקום איננה חובה, אלא שיש מנהג לחזור (בשלוש פסיעות). מכל מקום, מותר לומר תחנון גם בלי לחזור. אך לגבי הקדושה כתבו הפוסקים שמי שמסיים את תפילתו לפני הקדושה עדיף שיחזור למקומו ויאמר את הקדושה במקום הקבוע לתפילתו (משנה ברורה שם סי' קכג ס"ק ח-ט, וראה שם על מנהג המהרי"ל שכאשר סיים את תפילתו במקביל לאמירת התחנון היה אומר את התחנון מיד במקום שבו הוא נמצא, ועיין גם משנ"ב סי' קלא ס"ק י). גם מי שסיים את תפילת העמידה אחרי קדושה רצוי שימתין כשיעור הזמן שמתחילת חזרת הש"ץ עד הקדושה (כף החיים סי' קכג ס"ק כ).