• ברכות השבח והראייה

הערה על התשובה בדבר הברכה על שתיית קפה

הרב יצחק בן יוסף

י"ג תמוז תשע"ז
שאלה
על ברכת "הנותן ריח טוב בפירות" כתב שו"ע (רט"ז, ב): "והני מילי כשנטלו להריח בו או לאכלו ולהריח בו, אבל אם נטלו לאכלו ולא נתכוון להריח בו, אף על פי שהוא מעלה ריח טוב, אינו מברך". השואל כתב במפורש שהוא נטל את הקפה לשתותו. לכן נראה שבקרה כזה לא מברך. ונראה שגם בספר "וזאת הברכה" המצוטט, מדובר על ריח הקפה שלא שותה ממנו כעת. וכן כתב הרב מלמד בספר פניני הלכה: "אדם המריח פולי קפה חמים, לפני או אחרי טחינתם, והוא נהנה מריחם, מצווה עליו לברך". ולא כאשר שותה את הקפה (או מכינו כדי לשתותו)
תשובה
פניני הלכה כותב מפורש שיכול לברך על כוס קפה לפני שתייתו (עמ' 300) וגם כותב על האפשרות לברך שתי ברכות ראשית לברך על הריח ואחר כך על שתיית הקפה. (עמ' 298 הערה 4) ה' יצליח דרכך