• זכויות יוצרים

הורדה מהאינטרנט

הרב יאיר וסרטיל

ד תשרי תשע"ח
שאלה
שלום וברכה, השאלה המקורית שלי היא האם מותר להוריד "משהו" מהאינטרנט שכבר לא נמכר באופן רשמי, למשל כמו משחק לקונסולת משחקים פליסטיישן 2 כשהיום כבר יש פליסטיישן 4 ולא מוכרים יותר משחקים ל2. אז לפני ששאלת חיפשתי תשובה במאגר וראיתי שגם הדעות בנוגע להורדה מהאינטרנט של דבר שהיום עדיין מוכרים הינה חלוקה. אני יודע שלא נהוג לשאול כמה רבנים את אותה השאל ואז להגיד איך כל אחד אומר אחרת, אבל משום שהשאלה שלי היא בעניין שיש בו מחלוקת אפילו בין הרבנים שבאתר הייתי באמת רוצה לדעת מה הסיבה לכך. מחילה מרוב אם אני לא מדייק למרות שאני משתדל מאוד. הרה"ג דוב ליאור, כתב למשל המון תשובות בנוגע להורדת דברים חומרים מהאינטרנט וכתב שם שזה מותר העיקר שאת לא זה שמעלה ראשון, כלומר מותר אילו להעלות שני. לעומת זאת הרב יאיר וסרטיל ו"כולל דיינות פסגות" מתנגדים לכל הורדה שאינה חוקית ללא ראשות מהיוצר.
תשובה
אכן יש מחלוקת בנוגע לכמה פרטים בקשר לכך. קטונתי ואיני מגיע לקרסולי הגאון הרב דב ליאור שליט"א, אך מכיוון שמרבית הפוסקים מחמירים בכך הכרעתי כדעת רובם, בפרט שמדובר באיסור דאורייתא. לגבי השאלה הספציפית. עקרונית מוצר שכבר לא משווק - ניתן להניח שבעליו לא מקפידים ולא אכפת להם שיורידו אותו בחינם, אולם במקרה כמו של שאלתך שהוא לא משווק בגלל שהם יצרו גירסה חדשה יותר, שאז ודאי שהם לא מעוניינים שיורידו את הגירסאות הישנות בחינם כי בגלל זה לא יקנו את הגירסא החדשה - הדבר אסור. בברכה,