• שירות לאומי

הדרכת טיולים בשירות הלאומי

הרה"ג זלמן ברוך מלמד שליט"א

כ"ו שבט תשס"ה
שאלה
עד אתמול בערב היה לי ברור שאני הולכת להדריך טיולים במסגרת השירות לאומי, בחברת המתנסי"ם "ארץ מורשת". אני יודעת שאני מסוגלת לתרום הכי הרבה לחברה במסגרת השירות הנ"ל. אתמול דיברתי עם חברה בוגרת שהעלתה בפני את בעיית הדרכת הבנים. ישבתי וחשבתי והגעתי למסקנה שאין שירות לאומי שאין בו בעיה הלכתית, האם עלי להימנע מללכת לשירות לאומי?! עד אתמול לא היו לי בכלל מושגים של להישתמט ולא לשרת שנתיים את המדינה, או לכול היותר שנה אינסטנסיבית. אני רוצה לפעול ברוח התורה.
תשובה
אם את באמת רוצה לתרום לעם ישראל תרומה אמיתית ולא רק שנתים של שרות לאומי. אם יש לך כח ללימודים, עדיף שתדחי את השרות הלאומי לאחר הלימודים הגבוהים ואז תוכלי לתרום כל החיים תרומה איכותית. בין אם התפקיד שתמלאי יהיה בתחום החינוך ובין אם הוא יהיה בתחום החסד או החברה, כי כפי שאני מתרשם שאיפתך לתרום כמה שיותר לעם ישראל. וגם אם בעזרת ד' תנשאי בנתיים ולא תצאי לבסוף לשרות לאומי הרי העובדה שתקדימי לסיים את לימודייך הגבוהים מוקדם תגדיל את תרומתך לציבור במקצוע שתבחרי. דרך זו אינה השתמטות אלא אדרבא בדרך זו התרומה לעם ישראל תהיה הרבה יותר גדולה. היום יש עודף גדול של בנות בשרות הלאומי ומקומות רבים מעמידים תנאים לקבלת הבנות על כן מוטב שכל בת שיש לה הכח להמשיך בלימודים מיד אחרי התיכון תעשה זאת. גם יש מקומות שהשרות הלאומי בהם פוגע ברמתן הרוחנית הדתית וזה יכול לשנות את כל דרכן בחיים. על כן, מי שבכל זאת הולכת לשרות לאומי עליה לבחון היטב את המקום אליו היא מבקשת ללכת. שזה יהיה מקום בטוח שהיא לא תרד בו אלא תעלה מבחינה דתית. איני מכיר אותך באופן אישי על מנת לענות לך תשובה המתאימה לך, אך זו עצתי לכל בת מוצלחת שיש לה רצון לתרום כמה שיותר לעם ישראל. ובמיוחד אם היא גם רוצה להתחתן בשנים הקרובות ולבנות משפחה גדולה - שזה הדבר הגדול ביותר שאפשר לעשות לעם ישראל. אם השאיפה היא להתחתן עם בן ישיבה שרוצה לגדול בתורה ולתרום תרומה רוחנית לעם ישראל הרי השותפות איתו בתפקידו אף היא אידאל גדול. וכדי שכל המטרות הגדולות הללו יתמלאו בצורה היותר טובה כדאי לדחות את השרות הלאומי ולשרת אחר כך את עם ישראל כל החיים. אני מקווה שדברי מובנים אך אם יש לך עוד שאלות את יכולה לפנות שוב. אני מאחל לך החלטה נכונה בשאלה גדולה זו. לתשובת הרב אליעזר מלמד.