• זכויות יוצרים

שימוש בשני מחשבים בתוכנה ששולמה בעבר

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ג שבט תשע"ח
שאלה
שלום וברכה, רכשתי בעבר תוכנת פוטושופ, ועתה אני נצרך להשתמש בה במחשב אחר שלי, ובראשון אני לא מתשמש, האם מותר לי להעביר את התוכנה גם בגרסה יותר מתקדמת, למרות שאין לי הבדל בדבר למחשב השני?
תשובה
שלום וברכה לשואל היקר! ראשית צריך לדעת שיש בכח המוכר או הנותן לשייר לעצמו זכויות (עי' טושו"ע רמ"א,ה'-ז', ועי' שו"ת נוב"י תנינא, חו"מ כ"ד, ויבי"א ח"ז, חו"מ ט' בתוקף זכויות יוצרים), וא"כ יש לברר מהם התנאים שהיו בקניית המוצר. במקרה שכבר קניתם תוכנה מקורית ורצונכם להשתמש בה במחשב אחר, נראה שמותר לכם להעתיק את הגירסה שקניתם (מבירור שנעשה יש למחוק מהמחשב הישן את קבצי המשתמש בתיקיית app data). יש לציין שגם המעוניין לגבות תוכנה קיימת, הדבר מותר (ואף ע"פ חוק מותר ליצור עותק גיבוי- סעיף 24 לחוק זכויות היוצרים תשס"ח-2007). אולם כאשר לא ניתן להשתמש בגירסה הישנה במחשב החדש, יש להשתמש בתוכנה חדשה בכפוף לתנאי החברה, כיון שיש לחברה (כאשר דורשים זאת) זכות לבקש שכר על תוספת ההנאה בפונקציות החדשות. בברכת התורה. הרב נועם דביר מייזלס