• פת, חלב, יין ובישולי גויים

בישול בכלים של גויים

הרבנות הראשית לישראל

ט ניסן תשע"ח
שאלה
שלום רב. אני נמצא כרגע בהודו וחבר שלי היה בחוג בישול אצל מישהי שמבשלת במטבח שלה רק צמחוני. הוא בישל משהו צמחוני ובדק שכל הרכיבים שנכנסים כשרים (כולל שימוש בשמן שלנו) וברר את האורז והעדשים. הבעיה הייתה שהוא בישל בכלים שהיו אצלה שאני מאמין שנכנס אליהם במהלך הזמן אוכל לא כשר כמו שמן וכאלה. (אני לא יודע אם בישלו בכלים ב24 שעות האחרונות). חשבתי שזה בסדר ולצערי אכלתי ממה שהכין. בדיעבד שחשבתי על זה הבנתי שבעייתי לאכול אוכל שבושל בכלים כאלה. יש איזה מקום להתיר את זה בדיעבד? כמו כן, יש בעיה עם תבלינים שהם נקיים לגמרי? כמו כמון, כורכום וכו’? אנחנו כבר חודש כאן ומקפידים לאכול רק אוכל שהבאנו מהארץ או בבתי חבד. תודה רבה!
תשובה
ב"ה שלום וברכה ישר כוח על ההקפדה לאכול כשר. לכתחילה אין לבשל בכלים של גוי אלא צריך להכשיר אותם תחילה. בדיעבד האוכל כשר אם הכלים נקיים ולא ברור לנו שבישלו בהם באותו יום. יש לבדוק מחרקים תבלינים וכל ירק או פרי שמחוזקים כנגועים בחרקים. לכן אין להשתמש בירקות עלים וכו'. חג שמח הרב חגי בר גיורא