• שבת ומועדים
  • אכילת מצה

שינוי מנהג במצות רכות

הרה"ג דוב ליאור

י"ט אייר תשע"ח
שאלה
שלום לכבוד הרב, אינני מבין מדוע הרב כתב כי אין לאשכנזים לשנות ממנהג אבותיהם בעניין מצות רכות. הרי לא מצאתי בפוסקים אף פוסק המזכיר כי יש לעשות המצה דקה יותר מאצבע (וישנם מצות רכות העומדות בכלל זה), ונראה ממה שמצאתי כי כל הסיבה שהנהיגו לאכול את המצות שלנו, היא משום שהמצות הרכות לא נשמרות היטב, ובשל טעמי ייצור בלבד ולא בגלל בעיה הלכתית כלשהיא. (אם אני טועה בדבר אשמח אם הרב יוכל להביא לי מקור ) אם-כן, מדוע יהיה אסור לאשכנזים לאכול מצות רכות בפסח? האין זה דבר שהנהיגו בו אבותינו לא משום מנהג, אלא משום כורח המציאות? ועוד שלא רבותינו הנהיגו מנהג זה, אלא האופים בעלמא?! ועוד, שרבים לא אוכלים מצה כשיעור, או שאוכלים המצה באכילה גסה, ולא מקיימים מצוות אכילת מצה בליל הסדר, ונמצאנו כי זו חומרא המביאה לידי קולא?! ועוד, שהחכם צבי כתב בנוגע למצה שרויה: "שאין למנוע שמחת יו"ט [שיש באכילת מאכלי ’שרויה’] בגלל חומרא זו" - ובמצה שרויה שמצאנו פוסקים שאסרו, כתב זאת החכם צבי, בנידון דידן שאין פוסק האוסר (ומהפוסקים משמע להיפך, שנהגו דווקא במצה רכה במהלך הדורות) לא כל שכן?! תודה רבה!
תשובה
אם המצות דקות מאד אשכנזים יכולים לאכול. אבל אם הם עבות צריך להחמיר ולא לאכלם.