• ברכת המזון

אדם שמקיא לאחר האכילה לעניין ברהמ"ז

הרה"ג דוב ליאור

י"ט אייר תשע"ח
שאלה
בהמשך לתשובת הרב: אדם שמקיא באופן קבוע לאחר אכילתו (לדוגמא אדם הסובל מבולימיה ל"ע או שעבר ניתוח לקיצור קיבה וכדומה) הוא אמנם מקיא אך משהו כן נשאר בקיבה רק שאין דרך לדעת האם הכמות הנותרת היא גדולה דיה כדי לחייבו בברהמ"ז. וכלל נקוט בידינו שספקא דאורייתא לחומרה, וברהמ"ז הינה חובה מהתורה. האם נחייבו לברך ברהמ"ז על הצד שמא אכל מספיק והוא מחוייב בברהמ"ז? תודה לרב
תשובה
אם יש ספק האם נשאר כזית לא יברך כי זה ספק דרבנן, רק אם אדם אכל ושבע הוא חייב מדאורייתא בברמ"ז, ובמקרה שאדם הקיא לא שייך להחשיב את מה ששבע לפני כן ונשאר רק הספק האם יש כזית בקיבה או לא ולכן לא יברך.