• דגים

תולעי אניסאקיס בדגים

הרה"ג יעקב אריאל

ט אלול תשע"ח
שאלה
שלום הרב בקורס של ’כושרות’ הציגו בעיה שקיימת בהרבה סוגים של דגים היום, שיש תולעים שנקראות אָנִיסָאקִיס שרחשו במים ולאחר מכן הדג בלע אותן, ומתוך המעיים של הדג הן חודרות לבשר שלו וחיות שם. בכושרות אומרים שעשו בדיקה מול אור ומצאו הרבה תולעים גדולות כאלו, ומרגע שמוציאים אותן מהדג רואים אותם בעין בלתי מזויינת. לעומת זאת נאמר לי שיש החולקים ואומרים שהתולעים הללו לא בעייתיות אע"פ שנוצרו מחוץ לדג כיוון שמכל מקום הן בבשרו ולא במעיו. אשמח לשמוע מה דעת הרב בעניין.
תשובה
אכן יש טוענים שמכיון שהידע על התולעים הגיע אלינו רק באמצעות חקירות מדעיות ובכלים טכנולוגיים משוכללים, ובדרך טבעית לא ניתן היה לגלות אותן - אין להחמיר בכך מחלוקת דומה יש גם ביחס לכינים שהמדע גילה שהן פרות ורבות בדרך המקובלת האם מותר להורגן בשבת אך הרבה אוסרים אותן מכיון שהדבר נוגע לאיסור תורה ראוי לחוש ולהיזהר ולאכול דגים כשרים לכל הדעות