• קמח, תבלינים וקטניות

בדיקת סוכר קוקוס, ילד שמסתובב בבית ללא בגדים

מכון התורה והארץ

כ"ח אב תשע"ח
שאלה
שלום וברכה. א. רכשתי סוכר קוקוס (סוכר טבעי המאופיין כגרגירים בקוטר של 0.5 מ"מ ופחות) באריזה. לאחר שאני ממלא כוס גדולה במים חמים אני מבחין בכמה עשרות לכלוכים קטנים בצבע שחור וחום בתחתית הכוס. אין לי דרך לדעת האם אלו שרצים. מה עושים במקרה כזה? ב. בשבת בבוקר לפני התפילה (מתארכת עד 11 בערך)- האם מותר לאכול ללא קידוש 200 גרם של עוגה למשל? ג. בני הקטן שיחיה, בן 5, מסתובב ערום לאחר המקלחת מול ספרי הקודש ומסרב להתלבש. הדבר יכול להמשך שעה. האם המקרה עובר באיסור ערווה? ד. אשתי ב"ה חובשת כיסוי ראש מחוץ לבית. האם מותר לי לומר קריאת שמע כשאני מתפלל יחיד מול שער מגולה שלה? בברכה על פעלכם המזכה את הרבים
תשובה
בס"ד שלום וברכה א. בדך כלל אלו לא חרקים אלא שאריות של טחינת הקוקוס. אפשר וכדאי לבדוק שאין בו קורים שזה דבר המחשיד את הסוכר. ב. לכתחילה אין לאכל כלל, אפשר לשתות מים (ויש שהתירו גם תה וכדו' בלא סוכר ואם אי אפשר ללא סוכר אפשר גם עם סוכר). אבל מזונות אין להקל אלא בשעת הדחק הגדולה. ג. לדעת האשכנזים מותר לקרוא כנגדו קריאת שמע שאין זה ערווה ולדעת הספרדים היו שהחמירו שלא לקרוא כנגד ערווה זו, אבל גם הב"י עצמו החמיר רק לכתחילה ולא בדיעבד. ועל כן כנגד הספרים לכו"ע אין בכך גדר של ערווה. ד. עיין בדברי המשנה ברורה סי' עה סעי' ב ס"ק י, שהביא זאת כדוגמא שאסור לקרות קריאת שמע אפילו כנגד שער אשתו, אפילו אם היא רק מכסה ביציאה לרשות הרבים ולא מכסה בבית. בברכת התורה והארץ הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ