• תורה, מחשבה ומוסר
  • יסודות האמונה

מתוסכל מהלימודים באוניברסיטה

הרב יעקב כהן

ה אב תשע"ח
שאלה
שלום וברכה, יש לי כמה שאלות המסתעפות ממידת הביטחון. אני לומד באוניברסיטה ומתחכך הרבה פעמים בקונפליקטים פנימיים ביני ובין עצמי, בין התאמצותי להשקיע בלימודים לביטחון בה’ בזמני המבחנים, קרה לי לא פעם שנכשלתי במבחנים ונגרם לי מזה עצבות גדולה, כמה שלמדתי לקראת המבחן ויחד עם זה התפללתי לה’ שאצליח לעבור אותו אפילו לא הגעתי לציון עובר, ותמיד מהרהר בי בפנים החרטה על זה שלא מספיק שאני מצטער מכל הביטול תורה שנגרם לי מהלימודים לבחינות ומהחסרונות הרבים שיש בי בעבודת השם שאין לי זמן לתקן, גם בענייני העולם הזה אני לא רואה סימן ברכה, אם אומרים "השלך על ה’ יהבך והוא יכלכלך" וכהנה רבות (1) למה לא הולך אני שואל את עצמי. וודאי שאין לי יכולת להבין למה הקב"ה קבע איך שקבע, ואם כל אדם שהיה מתפלל מיד היה נושע לא היה מקום לניסיונות, ויש אנשים ראויים ממני עם צרות הרבה יותר גדולות, למרות שנראה שזה סוגיה תיאורית חוזרת ונשנת יש לזה נפקא מינה חשובה, אני אומר ממה נפשך- אם עוונותי גרמו לכך שלא אראה הצלחה בלימודיי ומלמעלה נקבע כך מפני ש"רבים קמים עליי, רבים אומרים אין ישועתה לו באלוקים"- ומה אעשה כנגד הגזירה? אחרת יש לי את היכולת להצליח רק שלא השקעתי מספיק, לכן הסקתי את המסקנה: עד לא לפני הרבה זמן כל שבת היה לי עונג רוחני בלימוד תורה לקחתי יום הפסקה מלימודי החול והשקעתי אותו בהתעלות רוחנית, עתה בצר לי אני מקדיש את השבת להמשך בלימודי החול או בשינה כדי לצבור כוחות ללימודים במוצ"ש ופרט לתפילות וסעודות שבת אני לא מרגיש כלל את מהותו של יום השבת, ונעשה לי מזה צער גדול על שלא זכיתי לנצל את הזמן המיוחד הזה של השבת, אבל כביכול אמרתי לעצמי שאני צריך ללמוד בלי לסמוך על זה שהקב"ה יעזור לי, (למרות שוודאי שללא עזרתו אין לנו חיות אפילו לא לרגע) (2) האם זה נכון לעשות כך ? (עשיתי לימוד מפיקוח נפש שאומרים חלל שבת אחת בכדי שישמור שבתות הרבה, אף כאן אמרתי אהפוך את השבת לחולין בעיני ע"י לימוד מקצועות החול של ימי השבוע כדי שאח"כ אוכל לשוב ללמוד פ"ש והלכות בשבת ללא דאגה לאחר המבחנים) (3) קשה לי להשלים עם זה שהאכזבות האלה מגיעות אליי מהקב"ה אני יודע שאני לא קרוב להיות שה תמים ואם דנים אותי כמעשיי מגיע לי גם גרוע יותר, אבל אם כל רצון הבורא להטיב לנבראיו והוא רב חסד, אז למה? ואיך אפשר לברך על הרעה כשם שמברך על הטובה? כמה שאנסה- התפילה אחרי לקבל נכשל שונה מהתפילה אחרי הצלחה.. מבחינתי אם לא אצליח בלימודים אין לי עוד מסלולים בחיים אני אחפש את עצמי במעגלים ולא אמצא- וכי לזה הקב"ה מכוון אותי? (4) השאלה שמעסיקה אותי הכי הרבה: איך אפשר לבטוח ב-100% בהקב"ה, שכל מעשיו הם שיא השלמות, שיפעל בשביל האדם באופן הטוב ביותר עבורו אם הדבר נתון בהתאם לפרי מעשיו של האדם? יוצא שאם אדם לא שלם בתורתו ומעשיו כביכול לא יכול לבטוח בה’? בגלל זה לצערי מידת הביטחון רחוקה ממני, (5) ואם אין השפעה מעשית בין הבוטח בה’ לשאינו- אז בעולם הזה- מה הבדל יש בין המאמין לשאינו- אולי אדרבה זה שאינו מאמין בוטח 100% בעצמו ולכן נהנה מיגיע כפיו והמאמין כפוף להנהגה העליונה והצלחתו לא נזקפת לעצמו ואינו נהנה מיגיע כפיו ואם נאמר ששינהם יגעים במידה שווה וכי המאמין יגע בשבת על עבודתו בחול? למאמין יש 3 תפילות ביום יש לו לימוד תורה בקביעות ובעיקר רצונו לעשות את רצון ה’ ולא להצליח בפרנסתו או בעסקיו! אז המאמין לא יגע במידה שווה כי אמונתו אומרת שהעולם הזה עולם חולף כפרוזדור לעולם הבא אז האמונה כביכול ממעטת את ההצלחה החומרית ואיך תבוא הביטחון ותאמר שאדרבה "הבוטח בה’ חסד יסובבנו"? זה הפך הטבע ובשביל הפך הטבע צריך ניסים- בשביל ניסים צריך זכויות - ומה יעשה מי שכבר במינוס- לא יבטח? אני חי בדאגה גם מעולם הזה וגם מעולם הבא, וכי כך ראוי שיהיה עולמו הפנימי של המאמין, בעולם הזה? אדרבה ! מחילה אם העמסתי יותר מידי אבל הנושא הזה זועק מקירות ליבי. בברכה ותודה מראש.
תשובה
שלום לשואל היקר, ראשית אני רוצה לברך אותך בברכת כהן בהצלחה רבה בלימודים ובכל מעשה ידיך. קראתי את כל דבריך בתשומת לב ויותר מפעם אחת. יש מקום להרחיב רבות על מידת הביטחון (בסוף דבריי אצרף מייל ואוכל לשלוח לך קובץ בעניין), אולם אני חושב שהעיסוק בכך הוא מוקדם מידי. כתבת "מבחינתי אם לא אצליח בלימודים אין לי עוד מסלולים בחיים אני אחפש את עצמי במעגלים ולא אמצא". אני מבין לגמרי תחושה זו, ויחד עם זאת חשוב שתדע שיכולות האדם הן תמיד הרבה הרבה מעבר למה שהוא חושב שיש לו. יש על כך אינספור עדויות ואני בטוח שאינך שונה בכך מאחרים. לכן, המשימה המרכזית לדעתי שאתה צריך להציב לעצמך היא להכיר את היכולות שיש לך, יחד עם השאיפות הנוגעות למימוש שליחותך בעולם. הביטחון בה' מתחיל בהכרה שה' נתן לך הרבה יכולות, שכנראה בשלב זה אינך מודע אליהן. אולם, איך אתה מכיר את היכולות שיש לך וכנראה טרם יצאו לפועל? בדרך כלל כדי לעשות זאת יש צורך במפגש עם מישהו מנוסה. אכתוב בכנות שאיני מכיר דרך אפקטיבית לעשות זאת דרך תשובה באינטרנט. לפעמים אותו מישהו מנוסה יכול להיות מאמן אישי, לפעמים מדובר ביועץ ולפעמים באנשי מקצוע נוספים. איני יכול להמליץ דרך האינטרנט בלי להכיר אותך... אשמח להמליץ לך על אדם מתאים, לשם כך אתה יכול לחזור אלי למייל ונהיה בקשר. כתובתי היא yaakov36@gmail.com בהצלחה רבה יעקב.