• גוים והיחס אליהם

בין ישראל לעמים בערים מעורבות

הרב מיכאל יומטוביאן

י"ז טבת תשע"ט
שאלה
שלום כבוד הרב, אנו שומעים שאתם מתנגדים לחגיגות משותפות של "חג החגים" למרות שמדובר במיזם יפה המחבר יהודים ושאינם יהודים, כמו כן אינכם מקבלים את העובדה שהציבור הערבי יהיה שותף מלא בניהול העיר. מהעמדה הזו שלכם נראה שאתם פשוט שונאים את מי שאינו יהודי, והשאלה שלי היא, מדוע? מדוע אינכם מכבדים את העובדה שאנחנו גרים בעיר מעורבת וכל אחד מהלאומים שגר איתנו צריך לקבל את כבודו ומקומו?
תשובה
תודה רבה על השאלה הטובה, אני מברך על ההזדמנות לברר מושגים חשובים ביחס שבין ישראל לאומות העולם. ראשית נבהיר, איננו שונאים את הגויים חלילה! אדרבה למדנו מהרב קוק ש"האהבה צריכה להיות מלאה בלב לכל" כל אדם נברא בצלם אלוקים וראוי לכבוד. יתירה מכך המגמה של היהדות היא מגמה אוניברסלית, הקב"ה אומר לאברהם אבינו שהוא אבי האומה היהודית "ונברכו בך כל משפחות האדמה", כלומר מגמת האומה היהודית היא להעצים ולתת מקום של כבוד לכל אומה ואומה ולאפשר לה למצוא את מקומה ותרומתה לעולם כולו. הלאומיות היהודית איננה כזו המעודדת שנאת זרים, יש להבדיל בין לאומיות לבין לאומנות. לאומיות יהודית היא הבנה שעם ישראל צריך לשמור על יחודו בתוך משפחת עמים כולם, לברר את תפקידו ותרומתו, ולהאיר לכל העמים את הדרך הנכונה להידבק באלוקים. לאומנות היא שנאת זרים וזהו דבר מכוער שאנו דוחים איתו בשאט נפש. איננו שונאים זרים, אדרבה איננו מעודדים גויים להתגייר מהסיבה הפשוטה שאנו מבינים שלכל אומה יש תפקיד בעולם ואין צורך לשנות אותו. כמובן גוי שרוצה להתגייר ולהפוך לחלק מהעם היהודי, לאחר בירור שכוונותיו טהורות, זוכה לתמיכה ועידוד, גם דבר זה מלמד שאיננו גזעניים, שהרי אם היינו כאלה כיצד אפשר לקבל גרים?! אחרי כל הדברים האלו אבהיר למה בדיוק אנו מתנגדים. 1:אנו מתנגדים לטשטוש הגבולות בין ישראל לעמים, עם ישראל לא יכול לבצע את תפקידו כאומה אם לא ישמור על צביונו הלאומי. הניסיון ליצור אחוות עמים על חשבון טשטוש הזהות הלאומית של כל עם ועם נדונה לכישלון ולצרות רבות. אדם שאינו יודע מי הוא, לא יכול להתחבר לחבירו. כשם שאנו מלמדים את ילדינו לשמור על יחודם ועל גבי זה ליצור קשרים חברתיים שונים, כך עם ישראל בין האומות. התורה וחז"ל מלמדים אותנו מצד אחד לכבד את הגויים ומאידך לא לטשטש את זהותנו. אנו מקבלים את זה שגויים הם חלק מתושבי העיר והעירייה צריכה לדאוג להם ולצרכיהם, אין בזה פסול, הטענה שלנו היא כנגד הקריאה המעודדת ערבוב, לקרוא לכולם לחוג חגים לא לנו, חגים שביסודם נועדו לטשטש את הזהות היהודית, זה דבר לא טוב. 2: ארץ ישראל היא ביתו הלאומי של העם היהודי. איננו מתנגדים לגויים המתגוררים כאן אבל מצפים מהם להכיר בעובדת היותנו כאן. אנו מצפים מהגויים היושבים איתנו לכבד את מוסדות המדינה, לציין בשמחה את יום העצמאות ולהתאבל ביום הזיכרון. זהו תנאי בסיסי למיעוט המבקש זכויות במדינה שאינה שלו. לא יתכן לדרוש לשתות מבאר, ובאותו זמן לירוק לתוכה ולזלזל בה. מדובר בכבוד הלאומי שלנו וחובתו של כל מנהיג לדאוג שכבודנו לא יתבזה. זהו בירור הדברים בקצרה, יש עוד מקום להאריך ולדון אך כעת נסתפק בזה.