• חלה ונושאים נוספים

קילו מהבצק לחלות וקילו לעוגה. מפרישים חלה?

הרב מיכאל יומטוביאן

ט"ו אדר א' תשע"ט
שאלה
אני לשה בצק בכמות של שני קילו. קילו אחד לאפיית חלות וקילו נוסף לעוגת שמרים. האם צריך להפריש חלה מהבצק במצב כזה?
תשובה
נסביר את העיקרון ההלכתי ואחר כך נתיחס לשאלה באופן ספציפי. 1: כשלשים עיסה במשקל של כ1.600 ק"ג, העיסה חייבת בהפרשת חלה בברכה אע"פ שמחלקים את הבצק לחלקים קטנים לצורך אפיית כמה חלות וכדו'. 2: אם הכוונה לחלק את העיסה לחלות או עוגות שונות בטעמן כגון חלק מהבצק לחלות וחלק לעוגות, או חלק לעוגה מסוג אחד וחלק אחר לעוגה אחרת, ואין באחד מהחלקים שיעור המחייב הפרשת חלה, באופן כזה צריך להפריש חלה בלי ברכה. 3: אם מראש לשים עיסות קטנות שאין בכל אחת כמות החייבת בחלה, צריך להניחם בכלי אחד או לחילופין לכסות את כל העיסות במפה אחת אפילו שהם מונחים בכמה כלים וכך לצרפם לכמות המחייבת בחלה, ולאחר מכן להפריש חלה. ההפרשה תהיה מעיסה אחת על כל העיסות יחד. 4: כשלשים עיסות קטנות ומדובר בעיסות בעלות טעם שונה ואנו מקפידים שלא לערבם, במצב כזה העיסות לא מצטרפות אפילו שהן בכלי אחד והן פטורות מהפרשת חלה. באשר לשאלתך- אם את עושה עיסה אחת מכל הכמות, ורק אחר כך את מפרידה בין הבצק לחלות לבצק לעוגות, באופן כזה העיסה חייבת בהפרשת חלה בלי ברכה. (כמו בסעיף 2). אם את לשה כל קילו בנפרד ומקפידה לא לערב בין הבצקים הרי שהם פטורים מחלה.