• שאלות כלליות

ADHD וחיוב תפילה

הרב ש. יוסף וייצן

י"ג סיון תשע"ט
שאלה
שלום הרב! אני מחנך כיתות חינוך מיוחד ועובד בעיקר עם מתבגרים עם הפרעות קשב וריכוז. יום הלימודים מתחיל כמו בכל בית ספר בתפילת שחרית. בשנותיי כמחנך ראיתי קושי רב של נערים אלה לקחת חלק פעיל בתפילה. היא האם ניתן לכתחילה לפטור אותם מחלקים בתפילה (אולי מדין חולה שאינו מסוגל). האם יש כאן עניין חינוכי של ללמדם לחיוב במצוות כמו כל הילדים? האם לדעת הרב זו שאלה הלכתית, חינוכית או גם וגם? אשמח לשמוע את חוות דעתך המלומדת.
תשובה
שלום רב מסכים עימך שיש להתאים את יכולת התפלה לפי האפשרות של המתפלל. צריך לשקול את הפגיעה במסגרת הקבוצתית. אולם אם הדבר ילווה עם הסבר זה יתקבל ויחנך גם את אלו שיכולים להתפלל את כל התפלה.יתכן שיש לקבוע שגם מי שאינו יכול להתפלל את כל התפלה לתת לו עיסוק שקשור לתפלה. יתכן שישבו במקומם ויקשיבו לשירי קודש לשירי תפלה במקו שהם יתאמצו לקרוא ולהתפלל. כל טוב