דעת הרב בנוגע לתכלת

הרב אליקים לבנון

י"ג סיון תשע"ט
שאלה
שלום הרב רציתי לשאול מה דעת הרב לגבי לבישת פתיל תכלת בימינו?
תשובה
שלום. כמה מחקרים ניסו למצוא בוודאות, ממה היו מייצרים את התכלת. מאחר ולא נמצאה ראיה מהשטח, הכל בנוי על השערות, ואין ראיה המחייבת . בנוסף, לא הוכרעה המחלוקת המשולשת, האם צובעים 2 חוטים מתוך 4 בתכלת כדעת רש"י ועוד ראשונים. או שרק חוט אחד מתוך 8 הוא תכלת, כרמב"ם, או כשיטה המובאת בסמ"ג, 2 חוטים מתוך 8. נמצא שהלכה זו תתברר, בעז"ה, רק ע"י נביא, כמו שמצאנו בסימון מקום המזבח, שהוצרכו לנביא : 3 נביאים עלו עמהם מן הגולה וכו׳. לכן, למעשה, מי שחשקה נפשו לחיבוב מצוה, ורוצה לעשות לה זכר, עד שיבוא נביא וילמדנו, אפשר. אולם מי שחושב שיש חיוב, והוא צדיק יותר בכך שצובע חוטים בתכלת, כל המוסיף גורע, כי הוא פוגע בת"ח רבים שאינם הולכים עם תכלת. מורי ורבותי , הרב צבי יהודה זצ"ל, והרב שפירא זצ"ל, לא הלכו עם תכלת, וכך אני נוהג.