• מקום התפילה

להתפלל ברכבת עם טלית ותפילין

הרב נועם דביר מייזלס

ט סיון תשע"ט
שאלה
שלום רב, אני רואה אנשים רבים שמניחים תפילין ברכבת ובעקבות כך עלתה לי שאלה - האם יש בעייתיות בכך שאנשים מתפללים ברכבת ויושבים עם טלית ותפילין על מושבים שאחרים שמו עליהם רגליים? או שמו עליהם תיקים שיכול להיות שהיו מלוכלכים? תודה רבה על תשומת הלב.
תשובה
שלום וברכה, היתר תפילה ברכבת או בתחבורה ציבורית, הוא רק כאשר אין ברירה אחרת. אכן צריך להדגיש שדין התפילין חמור, ודינו כ"תשמישי קדושה" שיש לנהוג בו בקדושה יתרה וודאי שאין להכנס איתו למקומות מטונפים או למקומות שהולכים שם בחוסר צניעות, ואף ריח רע אוסר את הנחתן. כמו כן טלית המוגדרת כ"תשמיש מצוה", על אף שאין לה את כל החומרות שנאמרו בתפילין, מכל מקום יש לנהוג בה את כבוד הראוי לה. לכן אנשים המהלכים בטלית ותפילין במקומות מטונפים וחסרי צניעות – גורמים לביזוי התפילין והטלית, ואף יכולים חלילה לגרום לחילול השם. אולם תפילה ברכבת וכדומה, במקום צדדי שאינו מפריע לציבור הרחב, ואין חשש במקום זה לריחות רעים ולמראות בלתי צנועים - מותרת בשעת הצורך, כשאין אפשרות להתפלל במקום אחר. ולגבי ישיבה עם טלית ותפילין בספסלי רכבת ששמו עליהם רגליים או תיקים מלוכלכים - נראה שאין בכך בעיה כזו או אחרת כל עוד הכיסא כעת אינו מטונף בקיא או צואה וכדומה המפיגים ריח רע. כיון שאין איסור תפילה וישיבה עם טלית ותפילין ליד אבק או בוץ וכדומה, אף שודאי ראוי להתפלל במקום נקי ומכובד שיש בו ישוב הדעת ואין דיבורים המפריעים למתפלל. בברכת ה' עליכם,