• מוצרים שונים

קיני ציפורים המשמשים למאכל - האם כשר?

הרב שמואל אריאל

ז תמוז תשע"ט
שאלה
שלום כבוד הרב. יש לי שאלה קצת לא שגרתית. לאחרונה קראתי כתבה מעניינת על ציפור סיס החיה בדרום מזרח אסיה ואוסטרליה שמייצרת את הקן שלה באמצעות הרוק שלה בעיקר, בשילוב של מעט שיער וחתיכות דגים. ובאותה כתבה מתואר שבני אדם בארצות אלו מחשיבים את הקן הזה למעדן ואף בונים בתי גידול מיוחדים לציפורים אלו כדי שיקננו וכך יהיה מלאי של קינים למכירה ואכילה. ראה קישור לנושא: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%A8%D7%A7_%D7%A7%D7%A0%D7%99_%D7%A6%D7%99%D7%A4%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D ולמרות שלדעתי זה נשמע דוחה לאכול דבר כזה, עניין אותי אם זה יכול להיחשב כמאכל כשר? האם יש לזה את אותו הדין של הדבש המיוצר ע"י דבורה? אשמח לשמוע את דעתך. תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה! באופן כללי יש דין ש"היוצא מן הטמא טמא", דהיינו שהפרשות שונות של בעלי חיים טמאים הרי הן אסורות באכילה כמותם (שו"ע יו"ד פ"א, א). על פי זה, הרוק של ציפור טמאה אסור באכילה. אכן הדבש מותר באכילה למרות שהוא יוצא מן הדבורה שהיא שרץ טמא. בעניין זה ישנם שני הסברים: משום שהדבש נוצר מן הצוף ללא תערובת של חלקים מגוף הדבורה, או משום שיש לימוד מיוחד מן התורה המתיר את הדבש (עיין בכורות ז', ב; שו"ע יו"ד פ"א, ח-ט). ברוק של בעל חיים טמא אין שייכים שני הטעמים הללו, ולפיכך הוא אסור. בנוסף, הקינים הללו מכילים גם חתיכות דגים – מן הסתם הציפורים אינן מקפידות להשתמש לצורך זה רק בדגים כשרים, ולפיכך זו סיבה נוספת לאסור את הקינים.