• קעקוע

מקורות לתשובתך בענין קעקועי חינה

הרב משה ליב הכהן הלברשטט

ו תמוז תשע"ט
שאלה
אשתי ואני אשכנזים. היא קיבלה פסק שזה בסדר לעשות חינה לפרנסה או שעשוע מהרב האשכנזי המכובד שלנו. פסק נוסף יצא היום מרב אחר בעיר האומר שחינה אסורה ואמר שזה בדיוק כמו קעקוע ושזה משהו שהגויים עושים. ברור שהוא קיבל מידע מוטעה לגבי ההבדל בין חינה לבין קעקוע ולא היה צריך להוציא פסק על חינה, אבל הנזק כבר נגרם ביותר מדרך אחת, כולל הפרנסה שלנו של עשיית חינה בקהילה היהודית, בחוגים הספרדים והאשכנזים. אני לא יודע אם הוא מודע לכך שהוא פגע בפרנסה שלנו אם לאו. שאלתי רב שאני מקורב אליו, שהוא פחות או יותר חבר כל החיים של הרב שאסר חינה מה לעשות. הוא אמר שהרב הזה בהחלט ישמע אותך אם יש לך דעות שונות, אבל שיהיו לי את המקורות שלי. ראיתי את התשובה לשאלה על חינה ותהיתי אם תוכל לספק לי את המיקומים המדויקים של המקורות ו/או העתקים של המכתבים והמסמכים ההלכתיים שעוסקים בנושא. נראה שיש רבנים אשכנזים וספרדים מאוד מכובדים שאין להם בעיה עם זה בהתבסס על התשובה שלך. נא הודיע לי אם אתה זקוק למידע נוסף לגבי רבנים או מקומות. אני רק מנסה להשאיר את זה מעורפל ככל האפשר מלכתחילה כדי שהמוניטין של אף אחד/מקום לא יפגע בטעות. תודה רבה לך!
תשובה
הכוונה שלך ללכת לשוחח על כך עם הרב האוסר מעוררת הערכה, זה בהחלט הדבר הנכון לעשות במקרה זה. המקורות לתשובתי בנושא קעקועי חינה זמניים נמצאים בגוף התשובה. מקורות נוספים ניתן לראות בתשובתי לשאלה "קעקועי תמונה מותרים?". המקור העיקרי להתרת קעקועים זמניים הוא בספר שיח השדה לגאון רבי חיים קניבסקי שליט"א חלק ב קונטרס פתשגן הכתב בענין כתובת קעקע סימן ח, שדן באריכות בשיטות הפוסקים בנידון כתיבה על בשרו בכתב שאינו מתקיים ואינו שורט כלל, ומסיים את דבריו, שהרוצה להקל בכל כתיבה על בשרו אם אינו כתב המתקיים, יש לו על מי לסמוך, וכבר כתבו האחרונים שמנהג העולם להקל בזה. עם זאת יתכן והסיבה שהרב אוסר על קעקועים אינה סיבה הלכתית אלא תקנה מקומית לפי ראות עיניו, כך שאין זה נכון מצדי להביע דעה על פסק של רב שאינני מכיר במקום שאינני מכיר. נא פנה אל הרב ושאל אותו בדרך כבוד מה הסיבה לפסק שהוא הוציא. אשמח אם תיידע אותי לגבי תגובתו.