כשרות מזון מלכות

מכון התורה והארץ

א כסלו תשס"ג
שאלה
למדתי במסגרת קורס לכשרות הבית, שמזון מלכות, שהוא בעצם דבש אסור לאכילה בשל היותו תוצר הדבורה המלכה עצמה, ולפי הכלל: "כל היוצא מן הטמא - טמא...". לאחרונה נתקלתי באריזה של מזון מלכות המכיל מזון מלכות+דבש אורגני של "משק לין" עם כשרות של הרב י. בניזרי ממועצה איזורית גזר. האם בכל זאת ישנו מזון מלכות כשר, או שזה אינו מזון מלכות אמיתי אלא פשוט דבש???
תשובה
אכן בשונה מהדבש המיוצר בכיס מיוחד בגוף הדבורה - מזון המלכות, מופרש מבלוטות הלסת והדונג של הדבורה. מזון-מלכות הנמכר בחנויות איננו מזון מלכות טהור כי אם מעורב בתוך דבש. משום כך יש פוסקים שמתירים אותו בשימוש, במיוחד כשקונים את החומר לצורך חולה או לשם חיזוק גופו של בריא. מהסיבות הבאות: א. יתכן שבאופן עקרוני הוא מותר כמו הדבש היוצא מן הדבורה. ב. כיון שמזון מלכות הוא מר ואינו ראוי לאכילה בפני עצמו, דינו כהפרשות השרצים שאינם בכלל איסור היוצא מן הטמא. ג. כיון שאינם נאכלים בפני עצמם אלא בתערובת בדבש, והם נותנים טעם לפגם בדבש ובטלים. בברכת התורה והארץ, הרב אהוד אחיטוב לתשובת הרב יואל פרידמן. לתשובת הרב אליעזר מלמד.