• קדיש

קדיש על סבא

הרב בניהו שרגא

י"ט מרחשון תש"פ
שאלה
סבא שלי נפטר לאחרונה ואין מי שיגיד עליו קדיש. ידוע לי שמותר לי להגיד קדיש בהסכמת הורי. כמה קדישים צריך להגיד ביום? כמה שיותר? כי ראיתי למשל שיש מקומות שבתפילת מנחה למשל תיהיה לי הזדמנות לומר 4 קדישים. ובבית כנסת אחר קדיש אחד. מצד שני ראיתי שהאר״י היה אומר קדיש אחד על אביו כל שנה ביום אזכרתו. ופעם היו מחלקים את הקדישים בין אנשים. מה גם שאני לא מחוייב במצווה מפאת כבוד אב ואם.
תשובה
ערב טוב ומבורך ראשית אברככם שתדעו בשורות טובות ושמחות. אשריך שאתה מתאמץ לכבד את סביך ז''ל. יש בכך קיום מצווה (רמ''א יו''ד רמ,כד) ובוודאי באמירת קדיש לע''נ כשאין מי שיגיד עליו (שו''ת הרמ''א קיח). תאמר קדיש במקומות שאומרים בהם האבלים קדיש. לא צריך לחפש מספר מניינים (לא מצאתי כתוב צורך כזה). מאידך, אתה יכול לומר ,וכך רצוי, את כל הקדישים שהאבלים אומרים. ליתר פירוט אבאר שלא צריך לומר רק חלק מהקדישים ולתת לחיובים של בן להוריו לומר את שאר הקדישים (כפי שכתב שו''ת הרמ''א הנ''ל שהנכד יאמר קדיש אחד ובן שאבל על הוריו יאמר שני קדישים) אלא (פס''ת קלב,כב עמוד צב) יש לומר את כל הקדישים שהאבלים אומרים. הטעם לכך הוא שהמנהג בימנו (פס''ת הנ''ל / ילקו''י הלכ' ביקור חולים ואבלות סימן ל,יד עמוד תפד בהערה) אצל הספרדים ורוב האשכנזים לומר את הקדיש יחד ואין אחד אומר על חשבון השני. בשורות טובות לך, למשפחתך ולכל עמנו הדגול.