• שבת ומועדים
  • חפצים שונים

משקפיים מחליפות צבע בשבת

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ה תשרי תש"פ
שאלה
שלום האם מותר להרכיב בשבת משקפיים שמחליפות צבע בזגוגית בין שמש לצל, כלומר שבשמש נעשות כהות. ומה הטעמים לכך?
תשובה
שלום רב. מותר להרכיב משקפיים כאלו בשבת. יש כמה טעמים להיתר זה: א. הצביעה נעשית מאליה ולא ע"י אדם. ב. אין כאן צביעה בחומר צובע על גבי מקום שנצבע. ג. אין דרך צביעה בהליכה ממקום למקום. ד. אין הצביעה מתקיימת. מקורות: בשו"ת אגרות משה (או"ח ח"ב סי' מ"ה) כתב שאין בזה צובע משום שלא נעשה ע"י יד אדם, ולא משום מתקן מנא, כיון שזה דרך שימושו. כמו כן כתב להתיר בשו"ת יחוה דעת (ח"ב סי' מ"ז) משום שנעשה ממילא, ואין כאן צביעה בחומר ע"ג דבר אחר כמו שנעשה במשכן. גם בשש"כ (י"ח י"ח) כתב להתיר מכך שזה נעשה מאליו, והוסיף שאין לצבע זה כל קיום כיון שכל הזמן מתחלף "והוי כעשוי לנעול ולפתוח תמיד". ברכת ה' עליכם,