• האם מברכים במקרים שונים

לברך שוב על מיץ ענבים שברך עליו בסעודה קודמת

הרב משה ליב הכהן הלברשטט

ו מרחשון תש"פ
שאלה
אם אדם מברך על כוס מיץ ענבים, שותה ממנו מעט ואז מוזג את שארית מיץ הענבים בחזרה לבקבוק המקורי. לאחר מכן הוא רוצה לשתות מיץ ענבים בסעודה אחרת, האם הוא יכול לברך "בורא פרי הגפן" על מיץ הענבים בבקבוק שמעורב בו מיץ ענבים שכבר ברך עליו בסעודה הקודמת או שזו ברכה לבטלה?
תשובה
ברכת בורא פרי הגפן היא ברכת הנהנין והיא חובת האדם להודות לבוראו על הנאה מהעולם הזה, הברכה שאדם מברך על דבר מאכל מתירה לו לאכול רק את הדברים אותם כיוון להוציא בברכה ומוגבלת בזמן עד שיסיח דעתו מהברכה שברך. מבחינה הלכתית אין לברכה כל השפעה ישירה על דבר המאכל. במקרה שציינת מדובר על ברכת בורא פרי הגפן לאחר היסח הדעת כי מדובר בסעודה אחרת, ולכן חובה לברך בורא פרי הגפן לא רק במקרה של בקבוק שמעורב בו יין מהכוס שברך עליו אלא אפילו אם היה מדובר ביין שבכוס עצמו ללא כל תערובת. לעניין קידוש על יין ששתו ממנו, נא ראו את תשובתו של הרב יואל ליברמן (באנגלית) https://www.yeshiva.co/ask/8688 ושו"ע סימן קפב, סימן רעא. ושש"כ פרק מז, סעיף טו.