• שבת ומועדים
  • כתיבה, קריאה וניירות

כתיבה בשבת

כולל הלכה בית אל

כ"ח מרחשון תש"פ
שאלה
1. האם מותר לגעת בעיפרון בלי מטרה של כתיבה? האם אפשר מקור מוסמך לכך? 2. האם מותר לכתוב אותיות ע"י משחקים כמו קפלה או קשים וכדומה במטרה להודיע משהו חשוב?
תשובה
שלום וברכה. העיפרון הוא נחשב כלי שמלאכתו לאיסור והכללים של כלי זה שמותר לטלטלו לצורך גופו או מקומו, היינו אם ברצוני להשתמש בכסא שעליו מונח העיפרון והוא מפריע לי לשבת על הכסא, יהיה מותר לי להזיזו. כמו כן אם אני צריך לגופו של העיפרון לשימוש דבר המותר בשבת (מח' אחרונים אם דווקא שאין לי כלי היתר אחר(מ"ב) או אפילו שי לי כלי היתר(חזו"ע)), גם כן יהיה מותר בשבת, לגבי כתיבה הנ"ל יהיה מותר בשבת משום שאין דרך לכתוב בכך וגם אינו מתקיים.ועוד שהקפלות והקשים קיימים ורק מסדר אותם באופן שרוצה. אך אם חלקי המשחק מתחברים יהיה אסור מדרבנן. (עיין פניני הלכה שבת פ"יח ה"ד). בברכה רבה הרב אוריאל מועטי.