• תורה, מחשבה ומוסר
  • יחס לספרים שונים

יחס הציונות הדתית למורה נבוכים וללימוד מדעים

הרב פרופ' נריה גוטל

כ"ג טבת תש"פ
שאלה
א) האם בישיבות ו/או הכוללים שלכם מחרימים את מורה נבוכים כפי שעושים (מתוך ידע אישי) הכוללים ליטאים הספרדים? אינני יודע לגבי חסידיים ,אם יש בכלל כוללים רציניים כאלה? ב) האם בזרם שלכם מתיחסים ברצינות לחרם ה 3 והאחרון של הרשאה האוסר בכל צורה על לימוד מדעים, זאת בניגוד לחכמים תורה (גם ראשונים) המאמצים לחלוטין את דעתו של הרמבם, המאירי ועוד גדולים תורה שלא רק לדעתי, אינם נופלים הגדולים בתורה מהמשבר שכבודו בתורה( בלבד,לדידי) במקומו הראוי מונח? נא לפרסם את השאלות והתשובות חד משמעית ככל הניתן!
תשובה
ב"ה, שלו', אפתח במחאה נמרצת על הסגנון הבלתי-הולם בעליל: "שלכם" ?! "בזרם שלכם" ?! "אם יש בכלל כוללים רציניים כאלה" ?! נתינת ציונים ודירוגים לקדמונים ?! חרפה. לשון הרע. ביזוי תלמידי חכמים. תורה פלסתר. ועוד. לאמתו של דבר ראוי היה לא להשיב לשאלה שמובעת בסגנון מביש כזה, ואולם מאחר שאולי הדבר נובע משגגה, ומאי-ידיעה, לכן אדון לכף זכות, ואתייחס בקצרה. אך ראוי לשוב בתשובה. א. . בוודאי שאיננו מחרימים - חלילה ! - את ספר מורה הנבוכים; חס ושלום ! עם זאת יש הסבורים ש"לאו כל מוחא סביל דא", והספר אינו מתאים לכל אחד, ודאי לא בראשית הדרך. ראוי אם כן ללומדו, אך במתינות, ואחר הגעה לבשלות מתאימה. יודגש כי גם אותם שאינם לומדים אותו, בשל מורכבותו, אינם מזלזלים חלילה במחבר - הרמב"ם, אלא שלדעתם, כאמור, החיבור אינם מתאים לרבים. נכון לעיין בשני מאמרי הראי"ה קוק זצ"ל, שבספר מאמרי הראי"ה, אשר מדגיש את "אחדותו של הרמב"ם", היינו את היות ספר מורה נבוכים קדוש וטהור וחשוב לא פחות מספר משנה תורה. זה וזה חיבורי גאון היהדות - הרמב"ם. ב. "הרשאה"?! אולי "הרשב"א ? בהנחה שכך הדבר, עיין שוב ברשב"א ותיווכח שטעות בדבריך, הרשב"א לא "אסר בכל צורה לימוד מדעים". ראה שם שוב: א. סיווגו את המדעים השונים; ב. אבחנתו את הגילאים השונים. נכון הוא שרשב"א - לאור נסיבות מקומו ושעתו - גרס צמצום משמעותי בנדון, ונכון הוא שרבים בראשונים שסברו אחרת, ונכון שגם במהלך הדורות היו גישות שונות, ואולם אל לאלה לפסול דרכם ומשנתם של אלה. סקירה יפה של האישים והשיטות - במהלך הדורות - ניתן למצוא בספרו המשובח של הרב פרופ' יהודה לוי "שערי תלמוד תורה"; אמליץ גם לעי' בכמה ממאמריי שבנדון, אשר כלולים בספרי "אור יקרות", סימנים ג, ד, יג, יד, טו.