• הפטירה והשבעה

רחיצה לאבל בערב שבת

הרב נועם דביר מייזלס

כ"ח שבט תש"פ
שאלה
רציתי לשאול את הרב, אמי נפטרה השבוע, האם מותר להתרחץ בערב שבת לכבוד שבת בתוך השבעה?
תשובה
המקום ינחם אתכם! מותר לרחוץ פנים ידיים ורגליים במים חמים. אולם להתרחץ, אין להתיר אלא למי שאסטניסט או מזיע הרבה. הרחבה: אבל אסור ברחיצת כל גופו במים אפילו המים קרים ואפילו קרוב לשבת, כיון שאבלות בצנעה נוהגת בשבת. אלא אם כן מדובר באדם איסטניסט או במי שחם לו מאד והוא מזיע, שאז ניתן להקל להתרחץ בקצרה בפושרים, כיון שלא מדובר ברחיצת תענוג ומשום כבוד הבריות. אולם רחיצת פניו ידיו ורגליו בחמים לא אסרו ומותר לעשות כן לפני שבת. לגבי החלפת בגדים, כיון שאין אבלות בפרהסיה בשבת, סמוך לשבת, מפלג המנחה (כשעה רבע לפני השקיעה) כבר ניתן להחליף את הבגדים העליונים אך לא את הבגדים הפנימיים (למעט מי שמצטער מכך), וילבש בגדי שבת וינעל נעלי עור ויכול לשבת על כסא רגיל (ראה צרור החיים פרק י"א). בשורות טובות,