• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות בתנ"ך

הכותים

הרב חיים שרייבר

י"ז אייר תש"פ
שאלה
שלום כבוד הרב, לא הבנתי כל כך את הלשון בפסקה מי מדבר למי ובנוסף יש לי כמה שאלות מההקשר לדוגמא:" שלח המלך וקרא לכל זקני ישראל ואמר להם כל השנים הללו שהייתם בארצכם לא שכלה אתכם חיית השדה ועכשיו אינה מקבלת אתכם(*למה כתוב אינה מקבלת אתכם?! היה צריך להיות כתוב אינה מקבלת את הכותים...), אמרו לו דבר של עצה אולי ישיב אותם לארצם(**האם ישיב את הכותים לארצם או שישיב את עם ישראל לארצו)" השאלה שלי היא כיצד אנחנו יודעים שהשומרונים הם הכותים והם אף פעם לא היו חלק מעם ישראל ולכן הדת שלהם היא המצאה, שקר בלבד.. (יש להם דת אחרת לגמרי משלנו והם טוענים שהם יהודים) האם זה מזה שהם הודו בספר עזרא פרק ד:" א וַיִּשְׁמְעוּ, צָרֵי יְהוּדָה וּבִנְיָמִן: כִּי-בְנֵי הַגּוֹלָה בּוֹנִים הֵיכָל, לַיהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל. ב וַיִּגְּשׁוּ אֶל-זְרֻבָּבֶל וְאֶל-רָאשֵׁי הָאָבוֹת, וַיֹּאמְרוּ לָהֶם נִבְנֶה עִמָּכֶם--כִּי כָכֶם, נִדְרוֹשׁ לֵאלֹהֵיכֶם; ולא (וְלוֹ) אֲנַחְנוּ זֹבְחִים, מִימֵי אֵסַר חַדֹּן מֶלֶךְ אַשּׁוּר, הַמַּעֲלֶה אֹתָנוּ, פֹּה." או גם בגלל סיבות אחרות? תודה מראש
תשובה
שלום בקטע שציטטתי יש דברים שאמר מלך בבל. ובהמשך דברים שאומר עזרא הסופר. "אינה מקבלת אתכם" - למה כתוב אינה מקבלת אתכם?! היה צריך להיות כתוב אינה מקבלת את הכותים - אכן הערה נכונה, יתכן וכך יש לגרוס בפרקי דרבי אליעזר. "אמרו לו דבר של עצה אולי ישיב אותם לארצם" - הכוונה שישיב את עם ישראל לארצו. הכותים הם השומרונים שהושיב מלך אשור בערי שמרון, לתפוס את מקום בני ישראל שהוגלו הכותים היו קוראים עצמם "שומרים" או "בני ישראל", וטענו שהם מבני יוסף (בראשית רבה אות צ"ז). לגבי מעמדם נחלקו רבי ורבי שמעון בן גמליאל (תוספתא תרומות ד,יב ועוד): רבי סבר כותי כגוי, ורשב"ג אומר כותי כישראל לכל דבר המשניות ומסכת כותים נאמרו לפי השיטה שכותים גרי אמת הם. השומרונים בנו היכל בשכם על הר גריזים, וכדי לקדש את הר גריזים זייפו את התורה (דברים כ"ו ד), וכתבו: "והיה בעברכם את הירדן תקימו את האבנים האלה בהר גריזים ותבנו שם מזבח". הם קיבלו רק את תורת משה וספר יהושע, ולא את ספרי הנביאים. הם אינם מקבלים את התורה שבע"פ. קיימות שתי תקופות ביחס ההלכה אל הכותים, מעמדם של הכותים בתקופה הראשונה היה שווה למעמד הצדוקים, שהם בלי ספק בגדר ישראל, אבל פסולים הם לגבי עניינים ידועים. (עירוב, טהרת המשפחה, אישות ויוחסין, טומאה וטהרה) בתקופה השנייה בה "קלקלו הכותים" (בימי "רבותינו": רבן גמליאל, רבי עקיבא וחבריהם). מן הזמן ההוא והלאה - לדעת חכמים - כותים פורקים עול תורה ופורצים גדרים שגדרו קדמוניהם. לפיכך נוצר העיקרון החדש שדרש התבוננות במנהגי כותים וצורת חייהם, על אילו מצוות הם מקפידים עדיין, ובאילו הם מזלזלים, ובהתאם לכך נקבעה הלכה. מכיוון שאין אלו דברים קבועים וקיימים, הרי ההלכה הלכה ונשתנתה והחמירה מדור לדור. בתחילה החמירו על יינם ופירותיהם ולבסוף אסרום לגמרי וגם בענינים אחרים גזרו עליהם גזרות וקנסים והבדילום מישראל. במשך הזמן ההלכה הלכה והחמירה עד שבא רבי ופסק: כותי כגוי. עד שבסוף תקופת האמוראים הגיעה דעתו של רבי לידי קבלה מוחלטת בקרב כל ישראל והכותים הורחקו לגמרי מעל ישראל. וכך כתב הרמב"ם בפירושו על המשנה (ברכות סוף פ"ח) אומר: כל מה שתמצא במשנה מן הדברים מעניין הכותים אשר תבין מהם שהכותים נכבדים מן הגוים ופחותים מישראל, כמו שאמרו מזמנים עם הכותים וכותי המברך אין עונין אמן, לא אמרו זה אלא קודם שחקרו עליהם, אבל מעת אשר חקרו ומצאו אשר זכרנו הם פחותים מן הגוים מאד. יום טוב
שאלות שנשאלו על שאלה זו: