• תורה, מחשבה ומוסר
  • שאלות כלליות

סדר בספרי מוסר

הרב אליקים לבנון

י"ב אייר תש"פ
שאלה
שלום הרב, רציתי לשאול האם מלבד המסלת ישרים, שאר ספרי המוסר גם מסודרים בדירוג, כלומר שאם הארחות צדיקים כתב קודם כל על הגאוה, הוא סובר שקודם כל צריך לעבוד על הגאוה, או שלאו דוקא, והאם יש בזה הבדל בין ספרים שונים. תודה רבה
תשובה
שלום. אין מוקדם ומאוחר בתורה! בעבודת המידות, יש בהן מידות טובות שורשיות, שמהן מסתעפות מידות טובות נוספות. למשל: ענווה. ממנה מסתעפים צניעות, שמחה וכד'. לכן מדגישים אותם יותר. ובמידות רעות: גאווה, כעס, הן מידות שורשיות, שמהן מסתעפות עוד מידות רעות. (הקנאה והתאווה והכבוד, מוציאים את האדם מן העולם. עיין אבן שלמה לתלמיד הגר"א, ב, א.) יש מי שנכון עבורו לתקן בתחילה את השורשיות, ומכאן להמשיך בתיקון. ויש שנכון לו להתחיל דווקא בענפים, ומשם להגיע לשורשים. והבא לטהר, מסייעין בידו!