• שבת ומועדים
  • שבועות

צורת הלחם של שתי הלחם

הרב עזריה אריאל

ה סיון תש"פ
שאלה
שלום כבוד הרב רציתי לדעת באיזה צורה עושים את הלחם של חג השבועות
תשובה
לשואל, חג שמח! "שתי הלחם", שני ככרות לחם מיוחדות שבאות במקדש בחג השבועות, הם המנחה הראשונה שמובאת מקציר החיטים החדש, ולכן חג השבועות נקרא "יום הביכורים" (ולא בגלל הבאת הביכורים משבעת המינים של האדם הפרטי, שזמנם מתחיל משבועות ונמשך עד סוכות). מנחה זו היא חמץ, ואיננה עולה למזבח עצמו אלא נאכלת על ידי הכהנים במקדש. צורת הלחם: כל אחד משני הככרות עשוי כמלבן שאורכו שבעה טפחים ורחבו ארבעה טפחים. במשנה נאמר ש"קרנותיו" ארבע אצבעות. לדעת רש"י הכוונה שמניחים ארבע חתיכות בצק בארבע פינות הלחם, והן בגובה ארבע אצבעות. לדעת הרמב"ם הכוונה שגבהו הכללי של הלחם הוא ארבע אצבעות, אך שיטתו מעוררת קושי, מפני שמכמות הסולת המדוברת - עישרון, כשיעור הפרשת חלה - קשה להגיע למדדים אלו.