• חופה וקידושין

עריכת חופה לפני השקיעה או בלילה

הרב נועם דביר מייזלס

ט"ו סיון תש"פ
שאלה
שלום וברכה הרב. האם יש עדיפות לעשות חופה אחרי השקיעה. ההורים של החתן מעדיפים לעשות אחרי השקיעה והחתן מעדיף לפני. מה דעת הרב?
תשובה
שלום רב וברכת מזל טוב. יש צדדים לכאן ולכאן, והדבר תלוי בנתונים בשטח. מומלץ לשבת עם הרב שעורך את החופה, ללבן יחד איתו את השיקולים, ולהגיע להסכמה. באופן כללי, צריך לדעת שאם קובעים חופה לפני השקיעה צריכים לתכנן את הלוח זמנים באופן שיהיה מספיק זמן לערוך את סדר החופה והקידושין בנחת לפני השקיעה. לכן בנידון השאלה נראה שיש עדיפות לעצת ההורים, ובזה החתן יזכה לשמח את הוריו היקרים שמחה כפולה. והאמת והשלום אהבו. מקורות: כתובה דינה כשטר חוב, ומבואר במשנה (גיטין יז.) ששטר מוקדם פסול. וראה שו"ע (אהע"ז קכ"ז) ואחרונים (שם). ממילא מובן שאם לא יגמרו את הקידושין ואת קניין הכתובה לפני השקיעה, יש בעיה של כתובה שהתאריך שלה מוקדם. במידה ולא יספיקו לעשות את הקידושין לפני השקיכה, יש פיתרון שהציעו האחרונים, על ידי שהחתן יעשה קניין לפני השקיעה על כל האמור בכתובה (ראה משפט הכתובה פרק ו' אות ט"ו ט"ז). יש פוסקים שהחמירו שלא לקדש בלילה, ולמדו כן מגט שמקישים הויה ליציאה והרי אין עושים גט בלילה (שו"ת רא"ם ח"ב סי' ל"ה), וכן היה המנהג בירושלים, ומי שנוהג להחמיר בזה, וכתב את התאריך של הכתובה ביום, צריך לעשות את הקניין על הכתובה ביום. אולם למעשה הכרעת האחרונים שניתן לערוך לכתחילה חופה וקידושין בלילה, וכן נתפשט המנהג כיום (עיין יביע אומר אהע"ז סי' י' ד'). ובנידון השאלה מתי עדיף לערוך את הכתובה, האריך בספר משפט הכתובה (פרק ו' ו'), והוסיף על האמור לעיל, שיש עדיפות לערוך את החופה לאחר שקיעה, כיון שיש לחץ בכתיבת הכתובה ואפשר בקלות לטעות, וכן מצד תפילת ערבית לחתן ולציבור, ועוד שנכנסים לספק ימי משתה וברכה, עיין שם. ברכה והצלחה,