• אפשר לעבוד ב...?

עבודה בחברה מחללת שבת

הרה"ג יעקב אריאל

ה אייר תשס"ה
שאלה
אני עובד במוקד תמיכה טכנית לאינטרנט, שפועל 24 שעות בממה שבעה ימים בשבוע. חשוב להדגיש שאני לא עובד בשבת, וגם לא כופים אותי לעבוד. בנושא הזה ישנה התחשבות מלאה (אפילו בקיץ ישנה משמרת מיוחדת לשומרי שבת במוצא"ש - משמרת לא רגילה). ראשית, ישנה הבעיה העקרונית של עבודה במקום המחלל שבת. נכון שאין זה משנה אם אעבוד שם או לא (יש מאות עובדים), אבל עדיין, החברה כחברה מחללת שבת, ואני בעצם חלק ממנה. מעבר לכך, ישנן בעיות מעשיות. 1. לקוח ששואל עד מתי אנחנו פתוחים. איך יש לענות לו? מה קורה אם הוא שואל ביום ששי בצהרים האם אפשר להתקשר בערב/מחר בבוקר? 2. לפעמים בגלל הלחץ במוקד, אין אפשרות לסיים את השיחה בפתרון מלא ללקוח, ויש צורך ב"פתיחת יירוט". כלומר, השארת הפרטים במערכת ממוחשבת לצורך חזרה במועד מאוחר יותר של תומך אחר לאותו לקוח. מה יש לעשות במצב כזה? האם מותר לפתוח את היירוט? 3. כפי שציינתי, ישנה משמרת מיוחדת למוצא"ש. מה יש לעשות במידה ואני קיבלתי את המשמרת הזו (שמתחילה בשעה 21:30 במקום ב-19:00, רק בגלל היותי שומר שבת), אבל איני יכול להגיע בפתאומיות. ישנן שתי אפשרויות מבחינת מקום העבודה. א) לרמות ולהוציא אישור מחלה מזויף. ב) להחליף משמרת עם עובד אחר שיגיע למשמרת הרגילה ב-19:00, כמובן תוך חילול שבת. מה עושים? 4. ישנו תפקיד של משבץ המשמרות. עיקר השיבוץ נעשה ע"י מערכת ממוחשבת, שמוזנת בנתונים ומשבצת את התומכים. מצד שני ישנה הזנת הנתונים, וכן שינויים בגמר השיבוץ. שאלתי האם מותר לאדם דתי לקחת תפקיד כזה (כשמצד אחד, אם לא הוא - יעשה את זה מישהו אחר, ומצד שני - הוא בעצם אומר לאנשים לבא לעבוד בשבת)? אם אדם דתי כבר עובד בתפקיד הזה, ועתה נודע לו על הבעיתיות הזו, האם עליו להתפטר או שיכול להמשיך (הוא בעל משפחה, וזוהי פרנסתו העיקרית). יש לציין שזהו (סוג העבודה הזו) מקור הפרנסה היחיד המתאים לאדם במצבי - בעל משפחה וסטונדט שחייב לעבוד במשמרות.
תשובה
ציינת שאתה חלק מהחברה. האם יש לך רווחים ממנה או רק משכורת? אם אין לך רווחים מהחברה ואין לך מקום עבודה אחר מותר לך בינתיים לעבוד בה. 1. אינך רשאי להודיע ללקוח על פתיחה בשבת אתה יכול להודיע לו ביום ו' שמחר החברה פועלת. 2.אינך אחראי לתומך אחר. 3. אם המשמרת שלך מתחילה במוצ"ש בשעה 9.30 איני מבין מה הבעיה? 4. אינך רשאי לשבץ אנשים לעבודה בשבת. שה' ינחה אותך בעצה טובה כיצד לשמור שבת כהלכה. חזק ואמץ!