• שבת ומועדים
  • תשעה באב ועשירי באב

מתי מותר להסתפר כשט' באב חל ביום חמישי?

הרב נועם דביר מייזלס

ט אב תש"פ
שאלה
שלום וברכה, כשתשעה באב יוצא כמו השנה ביום חמישי, מתי מותר להסתפר ולהתגלח? האם ממוצאי תשעה באב (יום חמישי בלילה) או ביום שישי בבוקר? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
רוב בני ספרד נוהגים להסתפר ולהתגלח מיד במוצאי הצום. ואילו בני אשכנז וחלק מבני ספרד נוהגים להסתפר רק בעשירי באב אחר חצות, וכשחל עשירי ביום שישי, מקילים להסתפר ביום שישי בבוקר. מקורות: ז"ל המג"א (שם סוף סק"א): "וכתב רש"ל בתשובה סי' צ"ב שאין לרחוץ ביום עשירי ואין לספר ולכבס עד חצות, ופשוט דכשחל [יום עשירי] ביום ו' הכל מותר לכבוד שבת". והובא להלכה במ"ב (סק"ג) ובאחרונים, וכך נוהגים בני אשכנז. אולם בני ספרד נוהגים לכבס להתרחץ ולהסתפר מיד במוצאי תשעה באב (עיין בשו"ת יחוה דעת ח"ה סי' מ"א), ויש ספרדים שמחמירים בזה כמו בני אשכנז, והמחמיר על עצמו כל יום עשירי בכל הדברים, תבוא עליו ברכה (כה"ח שם ס"ק ו' וי', מאמר מרדכי פרק כ"ט). בשורות טובות ישועות ונחמות,