• מעשר כספים - כללי

המרת מעשר כספים להתנדבויות?

הרה"ג דוב ליאור

כ מרחשון תשס"ג
שאלה
מורה בעל משפחה, שהוצאותיו מרובות ומתקשה לשלם מעשר כספים, האם מותר לו ללמד תורה בחינם במסגרות פרטיות (בית ספר, תלמוד תורה וכד’) אחר הצהריים וכדומה, או שיעורים פרטים למיעוטי יכולת במקום לתת מעשר כספים?
תשובה
מותר להמיר נתינת מעשר בספים בהוראה בהתנדבות, בחסד וכיו"ב. בכלל יש להדגיש שמי שלא גומר את החודש, מי שלא מסוגל לחסוך בעצמו פטור ממעשר כספים, משום ש'עניי עירך קודמין', וכפי שאומר הפסוק 'אפס כי לא יהיה בך אביון' אזהרה לעני שלא יהיה עני עוד יותר, אבל אם הוא בגדר שיכול לתת, לכאורה ניתן לתת מעשר כספים בדרך זו של התנדבות. להמשך הדיון בנושא.