• שבת ומועדים
  • תקיעת שופר

שינוי קול באמצע תקיעה בשופר

הרב נועם דביר מייזלס

ט אלול תש"פ
שאלה
מה הדין אם משתנה הקול מהשופר באמצע התקיעה מקול עבה לקול דק, האם יוצאים ידי חובה?
תשובה
שלום וברכה. אף שיש הידור בקול אחד שוה, ולכן עדיף לא להאריך יותר מידי בתקיעה יותר מן הרגיל כדי להמנע משינוי בקולות. מכל מקום יוצאים בשמיעת תקיעה זו לכתחילה. מקורות: כן מבואר בגמ' (ר"ה כז:): שכל הקולות כשרים בשופר, כלומר אף אם נשתנה הקול באמצע מקול עבה לדק (עיין בא"א בוטשאטש מהדו"ת סי' תק"צ). ובהליכות שלמה (פרק ב' ט') כתב שמה שהמהרי"ל דיסקין והגרי"מ חרל"פ זצ"ל הקפידו שיהיה קול אחד שווה, זה רק להידור ואינו אלא חומרא עלמא. ובהערה (שם 35) ציינו לדברי הלקט יושר (הלכות ר"ה ד"ה טוב לעשות שבר) שכתב, שיש להתחיל את התקיעה בקול גבוה יותר אחרת יהיה קשה לשמוע את כל התקיעה. משמע מדבריו שמותר לשנות לכתחילה את גובה הקול באמצע תקיעה. עם זאת הגרש"ז אויערבך זצ"ל העדיף שהבעל תוקע יקצר מאשר יאריך ויהיה חשש לשינוי הקול. בברכת שנה טובה,