• שבת ומועדים
  • ארבעת המינים

האם ארבע נקודות באתרוג פוסלות תמיד

הרב נועם דביר מייזלס

י"ג תשרי תשפ"א
שאלה
שלום וברכה.. האם ארבע נקודות מתחת לחוטם של האתרוג פוסלות תמיד?
תשובה
שלום רב. המיקל בארבע נקודות שאינן ברוב היקף (מתחת לחוטם), מיום שני ואילך, יש לו על מי לסמוך, וביום ראשון רק בשעת הדחק. מקורות: הבה"ל (תרמ"ח ד"ה שכולם) הביא את דברי הבית מאיר שנטה להקל במקרה שיש יותר משלוש נקודות אך הן אינן על רוב היקף האתרוג. והוסיף שם הבה"ל, שמיום ראשון ואילך בודאי יש להקל בזה. חשוב להוסיף שחוטם הכוונה, ממקום שמתחיל באתרוג השיפוע לכיוון הפיטם, כך הכריע מרן השו"ע (שם ט') ע"פ הרא"ש. בברכה,