• שבת ומועדים
  • ארבעת המינים

כיצד מנענעים את הלולב

הרב נועם דביר מייזלס

ט"ו תשרי תשפ"א
שאלה
מועדים לשמחה. כיצד הדרך הנכונה והמקובלת לנענועי ארבעת המינים?
תשובה
חגים וזמנים לששון. א. מנהג האריז"ל שיש לנענע לדרום, לצפון, למזרח, למעלה, למטה, למערב. וכך נוהגים בני ספרד, המקובלים וחלק מהחסידים. ב. מרן השו"ע (תרנ"א י') הזכיר ע"פ תשובת המהרי"ל (שהיה אבי מנהגי אשכנז), שיש לנענע: לכיוון מזרח, דרום, מערב, צפון. וכן למעלה ולמטה (שם סע' ט' ע"פ ירושלמי), וכך נוהגים בני אשכנז. ע"פ האריז"ל (וכך המנהג הרווח) בכל נענוע יש להצמיד את ארבעת המינים לחזה, ומשם מוליכים לכיוון הנענוע ומחזירים לחזה, וכך עושים ג' פעמים בכל רוח. בברכת חג שמח,