• המקדש והקרבנות

איסור עשיית מנורת שבעת קנים

הרב עזריה אריאל

י"ט תשרי תשפ"א
שאלה
ב"ה שלום לכבוד הרב, אני לא אדם דתי ואני מאוד אוהב יודאיקה. ראיתי שבהרבה חנויות של תשמישי קדושה (כולל בתי חב"ד רבים) מוכרים מנורות שבעת קנים שלעיתים גם מצופות בזהב, האם מותר לקנות אחת כזו? כי חבר דתי אמר לי שיש איסור להחזיק מנורת שבעת קנים בימינו. לדעתי, אם אקנה אחת, זה יזכיר לי כל יום את בית המקדש והעובדה שאנחנו צריכים להשתדל להביא את המשיח, אבל אני בטוח שכבוד הרב מבין יותר טוב את המצב. תודה וחג שמח.
תשובה
לשואל, שלום וברכה וחג שמח! אכן יש איסור להחזיק מנורת מתכת משבעה קנים, מפני שזהו דבר שצריך להיות ייחודי לבית המקדש. מותר לעשות מנורה שאין בה שבעה קנים אלא פחות או יותר, כמו בחנוכיה. כמו כן, מותר לעשות מנורה שאין בה מקום לשים שמן ופתילות והיא לא מתאימה להדלקת נרות, אלא זהו חפץ קישוטי בלבד. אני מתאר לעצמי שרוב המנורות שאתה מתאר הן מסוג זה. הן מזכירות את מנורת המקדש, אבל מאחר שלא ניתן להדליק בהן הן לא מהוות כעין תחליף. על המקורות להלכה זו הרחבתי בתשובה אחרת https://www.yeshiva.org.il/ask/109124 כל טוב, ושנזכה כולנו לעשות את הדרוש לגאולה השלמה!