• שבת ומועדים
  • ספר שמות

מדוע חוזרת המילה בפסוק

הרב חיים שרייבר

כ"ג תשרי תשפ"א
שאלה
שלום וברכה, מדוע בשמות ל, לד: וַיֹּאמֶר ה אֶל-מֹשֶׁה קַח-לְךָ סַמִּים, נָטָף וּשְׁחֵלֶת וְחֶלְבְּנָה, סַמִּים, וּלְבֹנָה זַכָּה: מופיעה המילה סמים פעמיים? הוראה כפולה לכאורה למשה לקחת פעמיים אותו המרכיב? ישר כח ותזכו למצוות
תשובה
שלום פרשני התורה עסקו בשאלה זו. הביא כאן את דברי הרמב"ן. "ואולי יאמר הכתוב קח לך סמים נטף ושחלת וחלבנה, סמים רבים, ולבונה זכה, ולא יקפיד רק באלה הארבע, כי בהם ענן עשן הקטורת עולה, רק צוה שיתן עמהם סמים רבים אשר להן ריח טוב, כדי שיהיה בתמרות עשנו מבושם". המילה סמים הראשונה היא מעין פתיחה כוללת והתורה מפרטת ארבעה סוגי בשמים נטף שחלת חלבנה ולבונה ועליהם יש להוסיף עוד סמים שונים (המילה סמים השניה) שיש להם ריח טוב כדי שען הקטורת יהיה מבושם בריחו. יום טוב