• הנחת התפילין

נטילת ידיים אחרי הנחת תפילין

הרב ש. יוסף וייצן

ו סיון תשס"ה
שאלה
פעם אמר לי איזה רב שאסור לגעת בחלק שבין המרפק לכתף בלימוד תורה או תפילה וצריך לנטול ידיים. האם אחרי שאני מניח את התפילין (ובמהלך ההנחה אני נוגע באזור הזה) אני גם כן צריך ליטול?
תשובה
השאלה שלך יפה. בספר בית ברוך ח"א כלל ב' ס"ק ג' הביא שהמנהג של החזון איש היה ליטול ידיים לאחר הנחת תפילין. אולם בהרבה מקומות אנו מוצאים פוסקים שהורו שאין צריך ליטול ידיים. הסיבה לכך היא משום שהחיוב ליטול ידיים בנוגע במקמות מכוסים משום שמצוי שיהיה שם זיעה. אולם ביד גם מעל המרפק אין שם זיעה ולכן אין צריך ליטול ידיים. [מור וקציעה סו"ס צב] ויש שכתבו שמכיון שרגילים להרים את השרוול לשם הנחת תפילין אצל האיש זה לא מוגדר כמקום מכוסה. [כף החיים ס' ד' ס"ק צט]. הלכה למעשה אין צריך ליטול ידיים לאחר הנחת תפילין.