• כלאים

כלאי הכרם : אפונה ריחנית וגזר ליד גפן

מכון התורה והארץ

ג סיון תשס"ה
שאלה
יש לי בגינה שתי גפנים שנשתלו לפני כמעט כשנה , ולידם נשתלו לא מזמן גזר ואפונה ריחנית שנבטו. כרגע יש בגפן ענבים מאוד קטנים בגודל של עד כחצי ס"מ. מה לעשות בשני המקרים הבאים: 1. גזר והאפונה הריחנית נזרעו ליד הגפן במרחק של פחות מ - 60 סמ’: , האם יש לעקור רק את הגזר והאפונה הקרובים לגפן בתוך 60 ס"מ או שמא יש לעקור גם את הגפן. בהתחשב שגודל הענבים שאולי קטן מפול הלבן (רמב"ם כלאיים ה,יא)? 2 נזרעו ליד הגפן במרחק יותר מ-60 סמ , אולם מעט זרעים התפזרו שלא בכוונה לתוך טווח של 60 ס"מ?
תשובה
שלום וברכת ד' עליך נראה שאם הגרגיר של הענב הוא כ 1/2 ס"מ, הרי הוא בוסר וא"כ אינו מקדש את הגפן אבל הזרע נאסר, ולכן יש לעקור רק את הזרעים. כמו כן אם נתפשט שלא לרצונו מעט זרעים לתוך ששה טפחים מגזע הגפן הרי שהשאלה האם ראית את הזרעים או לא, אם בעה"ב ראה את הזרעים א"כ חלה חובה לעקור וקדשו, ואם לא ראה ולא ידע אין חובת עקירה אלא יכול להוציאם ולאוכלם, אבל לא להשהותם כלל. כל זה לעניין הגזר אולם אפונה ריחנית נ"ל שדינה כזרעים שהרמב"ם ס"ל שאין בהם כלאים (פ"ה ה"ו), ואולם דעת הרבה ראשונים (ראב"ד, ר"ש, ר"ן) היא להחמיר גם במיני זרעים, ולמרות שאין כאן מפולת יד ואיסור תורה בכו"א נ"ל שכדאי להחמיר גם באפונה ריחנית שהרי מגדלים אותה בכרם והרי זה כלאים. בברכה נאמנה יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום גוש קטיף