• תורה, מחשבה ומוסר
  • דרכי לימוד

מהו הלימוד המועדף בגיל צעיר?

הרב חיים שרייבר

י כסלו תשפ"א
שאלה
שלום הרב. אני בן שלוש עשרה, ורציתי לשאול מה עדיף, האם לימוד בחזרה כי התורה נקנית כך טוב, או שמא עדיף שילמד בלי חזרה כדי שאוכל להספיק ללמוד כמה שיותר מסכתות בעוד שאני עדיין בגיל של "גירסא דינקותא"?
תשובה
שלום, אשריך שאתה חפץ לגדול בתורה. הקב"ה יסייע בידך שתזכה ללמוד וללמד לשמור ולעשות ולקיים. חז"ל אמרו: "כל הלומד ואינו חוזר כזורע ואינו קוצר". על כן חשוב לחזור על הלימוד כדי שהאדם ייהנה מפרי עמלו ויזכור את אשר עמל עליו. המעלה של גירסא דינקותא איננה רק בשנים הראשונות של הלימוד, אלא בשמחה ובהתחדשות שיש לאדם בלימוד. לכן אם תלמד בשמחה תזכור טוב יותר את לימודך, וביחד עם החזרות הלימוד ייקבע בלבך. בהצלחה