• מדינת וממשלת ישראל

מהו החיוב ההלכתי להקשיב לחוקי המדינה?

הרה"ג יעקב אריאל

כ"ג כסלו תשפ"א
שאלה
שלום וברכה, האם חוקי והנחיות מדינת ישראל מחייבים אותי כמו ההלכה היהודית בשולחן ערוך, או שיש מקום להפעלת שיקול דעת? לדוגמא - ההנחיות אומרות שמותר להתפלל רק עד 20 אנשים בשטח פתוח. האם מותר להתפלל במניין שיש בו 25 אנשים אך כולם שומרים על מסכות וריחוק? או עוד דוגמא - האם מותר לעבור ברמזור אדם במידה ורואים היטב שהכביש פנוי לגמרי ואין כל חשש? עד כמה רחוק אפשר לקחת את זה? תודה!
תשובה
בעקרון דינא דמלכותא דינא גם בא"י, בפרט בנושא שיש בו סכנה. אך על החוק להיות שוויוני. חוק לא שוויוני אינו חוק. ההוראה של מספר קבוע לכל בתי הכנסת בין גדול ובין קטן הוא בעצם לא שוויוני, בביכנ"ס קטן די מרחק של 4 מ' בין אחד לשני ובביכנ"ס גדול נדרש מרחק של 40 מ' היכן השוויון?