• גזל ונזיקין

מוצר מסין שקיבלתי עליו החזר כספי

כולל דיינות בית אל

כ"ב טבת תשפ"א
שאלה
היי, הזמנתי חבילה מחו״ל ולאחר שהגיעה החבילה המוצר שונה מהתמונה (נעליי נייק) עם הדפסים חסרים. לאחר וויכוח עם המוכר הוא לא מוכן להחזיר כסף אלא אם אשלח את המוצר חזרה, אבל עלות שליחת המוצר היא כמעט כמו הנעליים ואז יוצא שכרי בהפסדי, לגבי ההחזר הכספי קיבלתי מ"פייפאל" החזר מלא. לשאלתי מה עליי לעשות עם הנעליים? מותר לי השימוש בהם?
תשובה
שלום וברכה, הינך רשאי להשאיר את הנעליים אצלך ולהשתמש בהם. אלא אם כן היה כתוב באתר שיתכן שיהיה שינוי בצבע המוצר, והשינוי אינו גדול. הרחבה: מכיון שהלקוח הודיע למוכר שהחפץ נמצא אצלו, ובכל זאת לא המוכר השתדל בהחזרתו [כגון לשלם את הוצאות ההחזרה כפי שמוטל על המוכר מקח טעות (שו"ע חו"מ רלב, כא)] נחשב המוצר כאבידה מדעת. ולכן, אם לא ידוע שהמוכר יהודי, יש להתייחס למוצר כאבידת גוי המותרת, שהרי רוב המוכרים בחו"ל הינם גויים (ובאבידה הולכים אחר הרוב - שו"ע סימן רנט סע' ג). אם ידוע שהמוכר יהודי, נראה שראוי להודיע לו שוב ולהסביר לו שחובת התשלומים על ההחזרה מוטלות עליו, ואם הוא בכל זאת ישאיר את המוצר אצל הלקוח, יהיה מותר להשתמש. יש להדגיש שכל דברינו הינם רק אם לא צויין באתר שבו נקנה המוצר, שהמוצר עלול להיות שונה (בשינויים שאירעו בפועל) מהתמונה המוצגת באתר. בברכה, הרב צבי ברוך טסלר