• חינוך ילדים

לימוד ענייני צניעות שבתורה לילדים - דוגמאות ספציפיות

הרב שמואל אריאל

י שבט תשפ"א
שאלה
תודה רבה לרב על התשובה. התשובה התייחסה בכלליות לגישה הנכונה, אך רציתי לבקש אם אפשר שהרב יפרט ויתן דוגמאות גם ברמה הפרקטית. למשל - איך מסבירים לילד מושגים שמופיעים רבות בשישה סדרי משנה, כגון: אדם שראה קרי, זב, אנדרוגינוס, טומטום, נדה, סריס, "הבא על יבמתו" ועוד...
תשובה
שלום וברכה! אנסה להסביר את המושגים שהזכרת באופן שהצעתי בתשובה הקודמת – הסבר שנותן לילד מידע בסיסי שהוא מסוגל להבין אותו, מבלי לפרט יותר ממה שנחוץ ומתאים כעת. כפי שהוזכר בסוף התשובה שם, במקרים רבים ניתן וראוי לנצל הזדמנויות כאלה של לימוד משותף כדי ליצור שיח פתוח בין הילד להורה בנושאים הרגישים הללו, והדבר תלוי בגילו וברמתו של הילד ובמידת האפשרות שהוא ייחשף לנושאים הללו. כאן הדברים מוצגים באופן בסיסי, ולעיתים עם הוספות אפשריות. אדם שראה קרי – בקירבה שבין איש לאשתו שממנה נולדים ילדים (כפי שהוסבר בתשובה הקודמת), ישנם חלקיקים קטנים שעוברים מהגוף של האיש לגוף של האשה. באופן הזה מתחבר חלק קטן שקיים בגוף של האיש עם חלק קטן שקיים בגוף של האשה, וכך נוצר בבטן של האשה ילד שמורכב גם מאבא וגם מאמא (כמו שאנחנו רואים שהילדים דומים הרבה פעמים גם לאבא וגם לאמא). אדם שיצאו ממנו חלקיקים כאלה, הוא טמא. (ניתן להוסיף שחלקיקים אלה נקראים "זרע", כמו שמזרע של פרי מתפתח עץ חדש.) זב – יש מצב של אדם חולה, שיוצאת ממנו הפרשה מוזרה ולא רגילה. אדם כזה גם הוא טמא, אבל בטומאה חמורה יותר. (אם ההסבר הזה מעורפל מדי לילד והוא עלול לחשוש שמא גם הוא ייתקל במצב כזה, אפשר להוסיף ולהסביר שזו הפרשה שיוצאת ממקום הטלת השתן, ושזה מצב נדיר מאד שאין צורך לחשוש לו.) אנדרוגינוס, טומטום – מן הסתם ילד שלומד משנה, יודע כבר שיש הבדל גופני בין בנים לבנות. אז אפשר להסביר לו שלפעמים נדירות מאד נולד ילד שדומה גם לבן וגם לבת, או שנולד ילד שחלקי הגוף הללו מוסתרים אצלו ואי אפשר לדעת האם הוא בן או בת. נידה – לאשה מבוגרת, שכבר יכולה ללדת, יוצא מדי פעם דם מהגוף. זה לא פצע או מחלה, זו פשוט תופעה טבעית. כאשר זה קורה לאשה, היא טמאה. (ניתן להוסיף שהדימום הזה קשור למערכת הפוריות, שכאשר הגוף מתכונן לאפשרות של הריון ולא נוצר הריון, אז לאחר זמן מה הגוף מתנקה ויוצא דם, ואז הגוף יכול להתכונן שוב לאפשרות של הריון.) סריס – אדם שיש לו בעיה בגוף שבגללה לא יכולים להיוולד לו ילדים. (אפשר להוסיף בהמשך לדברים דלעיל – בגוף שלו לא קיימים החלקיקים הללו שמהם נוצרים ילדים.) הבא על יבמתו – כפי שהוסבר בתשובה הקודמת, ניתן להסביר לילד שיש סוג של קירבה שמתקיימת בין בעל לאשתו, וממנה נולדים ילדים. כאשר אדם נפטר בלי ילדים, אשתו צריכה להתחתן עם אחד האחים שלו, וכשהם יולידו ילד הוא יהווה זיכרון של הנפטר. כדי לקיים את המצווה אחד האחים מקיים איתה את הקירבה הזו, ואז הם הופכים להיות בעל ואשה.