• זכויות יוצרים

שאלות בנושא זכויות יוצרים

כולל דיינות בית אל

י"ט אדר תשפ"א
שאלה
בס"ד בכל אופן, יש לי על המחשב בערך 850 (!) שירים שהעתקתי מחברים, הורדתי בעצמי וכדומה. לא ידעתי שזה אסור. עלי לצאת מנקודת הנחה שההורדה אינה חוקית ויש למחוק אותם? בנוסף, ישנם אתרים שבהם ציירים מעלים ציורים שלהם, על מנת להחכים אחרים, לפרסם את עצמם, ולהשיג עבודה. אני עשיתי "צילום מסך" והורדתי את הציורים למחשב לצפייה באופן פרטי. זו אותה בעיה? ישנו אתר שקוראים לו JewishMusic.fm בו מתפרסמת מוזיקה יהודית לשמיעה, התרשמות, והמעוניינים יכולים להוריד בתשלום דרך קישורים לאתר של היוצר. החומר אמור להיות מועלה ע"י היוצרים. האתר משלם תמלוגים לאומנים וחוקי גם לפי ההלכה לטענתו. אפשר לסמוך עליו ולהשתמש? המורה שלי לאנגלית הצליח להקים אתר עם צילומי מסך, קבצי PDF ודומיהם של ספרים שלמים של הוצאות לאור שפתחו בעבר את הספרים ברשת לצפיה בחינם לזמן מוגבל. מסתבר שלא קיבל רשות לצלמם. אסור לי להשתמש בספרים שלו? מצטער על האורך. פשוט עלו לי הרבה בעיות.
תשובה
שלום וברכה, 1. אם ההורדה היא מיוטיוב ניתן להשאיר, אם מאתרים שאינם שומרים על זכויות יוצרים אין להשאיר. 2. לגבי התמונות אם לא כתוב שאין לצלם, מותר. 3. אתר שמקפיד לשמור על זכויות יוצרים ניתן להוריד ממנו שירים. 4. נראה שאסור להשתמש באתר של המורה. בברכה, הרב משה מאיר אבינר