• נגיעה

האם אי שמירת נגיעה פוגעת בזיווג?

הרב בניהו שרגא

כ"ג אדר תשפ"א
שאלה
שאלה מה דינה של אישה שנוגעת בגבר שיודעת שלא יהיה בעלה? ומהו הדין כשהיא נוגעת בו נידה? האם זה יכול לעכב זיווגה האמיתי?
תשובה
שבוע טוב שאלה טובה וחשובה שאלת. מהשאלה עולה כי מחד זה אתגר לא קטן ולא תמיד מובן ומאידך חשוב לך לדעת מה התורה חושבת בעניין. ראשית , צריך לדעת שנגיעה זו אסורה לגמרי ללא שום התר. שנית, הנגיעה יכולה להוביל ,והיו מקרים, למצבים שאינם רצויים. כח היצר הטבוע באדם הוא חזק. אח''כ נשאר רק להצטער... עוד יש לדעת, שהנגיעה וכל שאר הקשר האינטימי הוא דבר מבורך וקדוש. לזוג נשוי בזמן הטהרה יש בכך ברכה וקדושה לקשר גם בעולם הגשמי וגם בעולם הרוחני לזוג עצמו ולעולם כולו. לעומת זאת, קירוב ללא חתונה יש בכך קלקול גדול גם בעולם הגשמי וגם ברוחני. גם לזוג עצמו וגם לעולם כולו. תמיד צריך לזכור שבורא עולם הוא יצר אותנו ויודע את שטוב לנו. ברחמיו גילה לנו שנגיעה ללא קשר נישואין איננו טוב. אם כך ברור שאין בכך הצלחה וברכה. זה קל?!!. ממש ממש לא. האמת שבכלל זה לא קל לשמור תורה ומצוות. נוצר מעין סיר לחץ בנפשו של היהודי. מחד, דחפים וחשקים שונים ומאידך כל מיני הגבלות בכל מיני נושאים. אך אנו מאמינים שהדבר דומה לחייל סיירת שיש עליו לא מעט הגבלות (לא אוכל של אמא, לא מיטה של בית, פקודות כל הזמן, חייב לעמוד בזמנים לחוצים, מסכן את עצמו וכ') אך הסיפוק אדיר. יש הרגשה שאחר ההכשרה הוא מעין 'כל יכול'. הוא שולט בעצמו, יודע לנווט את גופו ,נפשו ורצונו למען העם והמולדת . פתאום מגלים בחור לוחם סיירת שההגבלות השונות בנו אותו, יצרו לו יכולת שימוש נכונה בכל כוחות חייו, דבר שיוכל לשמש אותו למטרות גבוהות . לא פלא שתחושת סיפוק ומיצוי עצמי אדיר מציפים אותו . כך בדיוק הדבר לגבי ההגבלות והאיסורים של התורה הקדושה. אם מתמקדים בכמה אסור וכמה זה קשה, אז התחושה קשה. אם ממקדים מבט כמה זה בונה וכמה זה נותן, אז מתחברים לתהליך הצמיחה. למשל לגבי שבת. יכולים לראות את איסור מוקצה, בישול וכו' ולהיכנס לתחושת מוגבלות. מאידך, אפשר לראות את השבת כמסגרת מענגת ורוחנית הגורמת לאדם לחיות את משפחתו , ומנוחתו הגשמית והרוחנית. כשאדם ממקד מבט כזה, פתאום הוא לא מוכן לוותר על השבת. הוא חווה כיצד דווקא ההגבלות והאיסורים יש בהם כדי לגרום לשבת להיות כזו מיוחדת שיש בה למנף אותו אל על. כך הדבר לגבי כל התורה כולה וכך ממש גם לענייננו לגבי נגיעה אסורה. אפשר להתמקד באיסור ולהרגיש כמו אוכל בסיסי שנמנע מאיתנו וממילא לחוות תסכול. אך מאידך, אפשר למקד מבט במקום הגבוה שאדם יגיע אליו אח''כ. הנצרות הבינה שלתת ליצרים אלו דחיפה זה דבר נמוך תמיד . לכן הם קידשו את הנזירות מנשים. העולם המערבי לא רצה להלחם עם עצמו בשום דבר. כל עוד אין אתה מזיק ישירות למישהו אחר , תזרום עם הדחפים שלך. העולם היהודי ע''פ התורה מדריך ששתי הדרכים מוטעות. הדחפים הם כמו נשק שנתנו לחייל טירון. דרכה של הנצרות אומרת לו לנצור לעולם את הנשק. משמעות הדבר שהוא לא יעשה את תפקידו. הנשק לא ניתן לו סתם. העם סומך עליו שיגן עליו באמצעות נשקו. מאידך, גם העולם המערבי שמרשה לו לשחק עם הנשק כרצונו וחשקו רק שלא יכוון זאת כלפי אף אחד לוקה בחסר. ראשית, יש סיכון שמשחק בנשק יגרור בסוף בלי כוונה נזק לאחר. שנית, המשחק בנשק איננו מימוש תפקיד החייל. הוא לא ממלא משימתו. היהדות לעומתם מלמדת שיש לחייב בינתיים להשתמש בנשק רק ע''פ הנהלים הקשוחים של הטירונות. אחר תקופת ההכשרה, הוא בעל יכולת להשתמש בנשק (עדיין עם נהלים והגבלות) כדי להגן על עמו ומולדתו. כך מחד הוא עושה את תפקידו, אך מאידך הוא בעל שליטה עצמית קשוחה שתמזער נזקים שעלולים להגיע. גם בפרטים שונים שאנו לא מצליחים לרדת לעומק ההבנה של העניין, עדיין אנו מאמינים ומבינים שאלו לא סתם הגבלות. אלו ההגבלות של בורא עולם, של היצרן. אלו הוראות יצרן כדי שנתפעל את גופנו בצורה הטובה והמועילה ביותר. לא רק שלא נזיק לאחרים, אלא ננווט אותם באופן שיקפיץ את אישיותנו גבוה. כיוון שכך כדאי לנו לפעול לפי ההוראות גם אם לא מבינים בדיוק למה וכמה. מאמצנו סביב הצניעות , משפיעים המון קדושה, טהרה וברכה הן על עצמנו ,הן על עמנו הגדול והן על העולם כולו. המאמץ הוא קשה מאוד במיוחד בדורנו שהרבה דברים פרוצים ונגישים. הקושי הוא כפל כפליים על צעירים ועל רווקים. אך יש לדעת שככל שהמאמץ סביב האתגר גדול יותר, כך גודל השפע. יש לדור שלנו, דור הגאולה, נשמה גבוהה מאוד . בהתאם לכך יש גם נסיונות גדולים יותר. הסיירת היא הנשלחת להתמודד עם אתגרים מורכבים... לסיום הוסיף שלא צריך להתמקד על הפן של העונש והאם דברים מסוימים יכולים לעכב דברים אחרים. צריך למקד מבט על הכדאיות והאמת שבדבר. לקבל על עצמנו שמירה בנושא הצניעות וביחוד על נגיעה אסורה מפני שזה הנכון לעשות. התעוררות להתחזקות ובטח ההתחזקות עצמה, מולידה הרבה רעש בשמים הפועל עלינו לטובה. בעז''ה בזכות התחזקות זו אני מברך אותך שתזכי לכל הברכות כולן ולחתן מתאים לך בעל מידות טובות , צדיק וירא שמים. בהצלחה רבה ובשורות טובות