• מעשר כספים - כללי

לקזז הפסד רווח ממעשר כספים

כולל דיינות פסגות

י"ב סיון תשס"ה
שאלה
אחי זקוק להלוואה של סכום כסף גדול לתקופה של חצי שנה הלוואה שתחסוך ממנו נזק כספי גדול. לי יש את הכסף הדרוש לו כהלוואה אך הוא מושקע בניירות ערך סולידיים המבטיחים תשואה של מעל 10000 שח השאלות הן: 1. האם מותר לי לקזז את הפסד הריווח הנ"ל (עקב מתן הכסף שהיה מושקע כהלוואה לאחי)מהכספים שאני אמור להעביר לצדקה ממעשר כספים אשר אני נוהג להפריש. 2. אם התשובה לשאלה 1 חיובית האם אין בכך חשש לאיסור ריבית כי הקיזוז הוא בעצם תגמול על ההלוואה.
תשובה
ההפסד נגרם למעשה בעקבות האח הלווה. כיוון שהאח אינו זקוק לצדקה אין לכסות את ההפסד שנגרם על חשבון דמי מעשר. אם רצונך מחל לו על כך, ואם לאו, מחשש ריבית - יש לערוך היתר עיסקא ביניכם ולחייב את האח בהשבת הסכום של ההפסד.